«Θυμίζουμε στον κ. Μπουτάρη ότι ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν είναι τουριστικός πράκτορας της γείτονος χώρας, αλλά ο κύριος εκφραστής της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Απαιτείται, επομένως, πολύ μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις, οι οποίες στη διπλωματία μπορούν να δημιουργήσουν κακά προηγούμενα».

 

Αυτό υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή του, για την επίσκεψη Νταβούτογλου στη Θεσσαλονίκη, ο δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής της “Ομάδας Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη” και βουλευτής της Ν.Δ., Κ. Γκιουλέκας.

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Γκιουλέκας, με σκωπτικό ύφος, μιλά για τις προκλήσεις του κ. Νταβούτογλου («Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ανακαλύπτουμε τις εξαιρετικές σχέσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης με τον Υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα πριν επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, προκαλούσε τη χώρα μας, δηλώνοντας ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο»). 

Στο ίδιο στιλ πάντα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης μιλά για τις σχέσεις Μπουτάρη Νταβούτογλου (“Χαιρόμαστε, επίσης, γιατί ο κ. Μπουτάρης διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον εκπρόσωπο της χώρας που μονομερώς εγείρει αξιώσεις, με τις γκρίζες ζώνες, στο Αιγαίο και θεωρεί casus belli την εκ μέρους της Ελλάδας άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της”), για τις σχέσεις Μπουτάρη – ΠΑΣΟΚ (“προφανώς, η στήριξη του κ. Μπουτάρη από το κυβερνών κόμμα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εξαντλείται έως του σημείου να έχουν εκχωρηθεί στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης αρμοδιότητες του Υπουργείου Εξωτερικών, αφού συζητά με τον Τούρκο ΥΠ.ΕΞ. για θέματα ανέγερσης μουσουλμανικού τεμένους στη Θεσσαλονίκη”), αλλά και για τα λεγόμενα Νταβούτογλου περί πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης (“Βεβαίως, σ’ αυτή την ανοιχτή πόλη θέλουμε επισκέπτες από κάθε χώρα. Ωστόσο, αυτή η επιδίωξη θα πρέπει να συμβαδίζει με τον σεβασμό στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης”).

Το περίεργο πάντως είναι ότι η αντίδραση Γκιουλέκα εκδηλώθηκε με ιδιαίτερη καθυστέρηση, αφού η επίσκεψη Νταβούτογλου και οι σχετικές δηλώσεις έγιναν Πέμπτη και η ανακοίνωση έφθασε στο mail μας σήμερα, Σάββατο, το πρωί.