Περισσότεροι από 700 μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα πρόκειται να συμμετάσχουν στο 1ο επιστημονικό συνέδριο από μαθητές για μαθητές που διοργανώνει το Ανατόλια.

Στόχος του 1ου Επιστημονικού Συνέδριου Επιστήμης και Τεχνολογίας – ACSTAC (Anatolia College Science and Technology Annual Conference) είναι να προωθήσει τη θετική στάση των μαθητών απέναντι στην έρευνα, να ενισχύσει το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για τις θετικές επιστήμες και να καλλιεργήσει τον επιστημονικό τρόπο σκέψης και τη διερευνητική μάθηση. Η καινοτομία του συνεδρίου συνίσταται στο γεγονός ότι οι μαθητές θα έχουν ενεργό ρόλο σε όλα τα στάδια του συνεδρίου: από τη διοργάνωσή του και την υποβολή εργασιών, μέχρι την παρουσίαση, την αξιολόγηση και την τελική ανάδειξη των καλύτερων από αυτές. Για το λόγο αυτό, εδώ και αρκετούς μήνες έχει στηθεί ένας μηχανισμός από επιτροπές που αποτελούνται από μαθητές ως επί το πλείστον, αλλά και καθηγητές της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και φοιτητές-αποφοίτους του Ανατόλια, οι οποίοι εργάζονται πυρετωδώς, ώστε στις 19 και 20 Μαρτίου να είναι όλα έτοιμα.

Το ενδιαφέρον από την αρχή υπήρξε μεγάλο. Πάνω από 700 μαθητές και καθηγητές δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων από όλη την Ελλάδα θα παρακολουθήσουν τις περίπου 130 εργασίες που έχουν κατατεθεί αλλά και μια σειρά ειδικών εργαστηρίων πάνω στα πιο σημαντικά και καινοτόμα ζητήματα της επιστημονικής κοινότητας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η «πράσινη» χημεία κ.α.

Στο συνέδριο θα παραστούν και θα δώσουν διαλέξεις διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Δρ. Ιωάννης Αντωνίου, Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Α.Π.Θ. και κάτοχος του βραβείου Πριγκοζίν 2008, ο οποίος θα μιλήσει για τη θεωρία της πολυπλοκότητας και την ανάπτυξη του Διαδικτύου, ο Δρ. Τεύκρος Μιχαηλίδης, μαθηματικός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie, ο οποίος θα μιλήσει για τη συμμετρία στα μαθηματικά και τη φυσική, μέσω τηλεδιάσκεψης ο Δρ. Peter Diamandis, ιδρυτής του X-Prize Foundation που χρηματοδοτεί ριζοσπαστικά προγράμματα όπως το ταξίδι στο διάστημα για ιδιώτες, αλλά και ο Δρ. Δημήτρης Καιρίδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του ΠαΜα που, μαζί με τον Δημήτρη Κοκκώνη, φιλόλογο του Κολλεγίου Αθηνών θα αντιπαρατεθούν με μαθητές σε ένα πρωτότυπο debate με θέμα τη συνέχιση ή μη της επιστημονικής έρευνας. Σε μία από τις παράλληλες συνεδρίες θα μεταδοθεί επίσης μαγνητοσκοπημένη η συνέντευξη που έδωσε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, καθηγητής του ΜΙΤ, στους μαθητές του Ανατόλια κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής τους στη Βοστόνη.

από το www.typosthes.gr