egnatia_odos_2Ανισόπεδο κόμβο με εννέα γέφυρες στη συμβολή της Περιφερειακής οδού με την εθνική οδό (ΠΑΘΕ), αποκτά η δυτική είσοδος της Θεσσαλονίκης.

 

Το έργο παίρνει "σάρκα και οστά" με την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Μακεδονία - Θράκη 2007 - 2013" μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Θύμιο Σώκο.

Η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου "Κ16", όπως ονομάζεται, έχει προϋπολογισμό 115.400.000 ευρώ. Έτσι, ο  σημερινός συμβατός κόμβος με φανάρια, θα μετατραπεί σε πολυεπίπεδο και θα προσφέρει όλες τις δυνατές κινήσεις. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του έργου, θα κατασκευασθούν εννέα γέφυρες καταστρώματος συνολικού εμβαδού 17.886 τετραγωνικών μέτρων ως εξής:

* Τρεις γέφυρες στη διασταύρωση ΠΑΘΕ με την εσωτερική περιφερειακή.
* Μία πάνω από την εσωτερική περιφερειακή.
* Και άλλες πέντε πάνω από το σωληνοδιάδρομο των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια).

Η οδοποιία περιλαμβάνει κατασκευή προσβάσεων στις γέφυρες μήκους 7 χιλιομέτρων, ενώ προβλέπεται δίκτυο παράπλευρων οδών, μήκους 10,5 χιλιομέτρων με παράλληλη βελτίωση της βατότητας του ΠΑΘΕ και της εσωτερικής Περιφερειακής. Το συνολικό κατασκευαστικό πρόγραμμα, προβλέπει επίσης, έργα αποχέτευσης - αποστράγγισης, ηλεκτροφωτισμού, φωτεινής σηματοδότησης, σήμανσης και εργασίες πρασίνου.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, "το έργο είναι ώριμο και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, διότι υπάρχει παλιά απαλλοτριωμένη έκταση του 1972, στην οποία μπορούν να εκτελεστούν εργασίες μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις στο σύνολό τους".

Η χρηματοδότηση προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Μακεδονίας - Θράκης 2007-2013" και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.