sxoleio_kleisto_425xΣυλλαλητήριο ενάντια στις συγχωνεύσεις των σχολείων θα πραγματοποιήσει αύριο, Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 13:00 στο Αγ. Βενιζέλου το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ και το ΣΑΣΘ. …>>>

 

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, η κατάργηση περίπου 2.000 σχολικών μονάδων από την κυβέρνηση αποτελεί ισχυρό πλήγμα στο δικαίωμα των παιδιών του λαού να μορφώνονται και αποφασιστικό βήμα στη διαμόρφωση του σχολείου της αγοράς.

Όπως υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ, στο νομό Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρά: Στην ανατολική Θεσσαλονίκη: υποβιβασμός 7 δημοτικών σχολείων και 1 νηπιαγωγείου, συγχώνευση 9 δημοτικών, 8 νηπιαγωγείων, 5 γυμνασίων και 2 λυκείων και κατάργηση 1 νηπιαγωγείου. Στη δυτική Θεσσαλονίκη: υποβιβασμός 4 δημοτικών σχολείων, συγχώνευση 15 δημοτικών, 4 νηπιαγωγείων και 4 γυμνάσιων.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπως αυτή της συγχώνευσης του γυμνασίου Λαχανά με αυτό της Ασσήρου, όπου η απόσταση μεταξύ των δύο σχολείων είναι 15 χιλιόμετρα ή η περίπτωση της συγχώνευσης του 13ου με το 2ο Λύκειο Θεσσαλονίκης όπου δεν υπάρχουν αίθουσες για να καλύψουν το αριθμό των μαθητών.

«Η εξέλιξη αυτή δε γίνεται απλά και μόνο για οικονομικούς λόγους. Εντάσσεται στη νέα διοικητική δομή της εκπαίδευσης, την ανακήρυξη της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, που υλοποιεί τη διάσπαση του όποιου ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, τη διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών, το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, την ακόμα παραπέρα μείωση των προσλήψεων. Αυτό είναι το «νέο σχολείο της αγοράς», όπου χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία και θα «αγοράζουν» το δικαίωμα να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα», τονίζουν.


από το www.typosthes.gr