18F1BXR3STILI«Οι δημοσιογράφοι πρέπει να βρίσκονται εκεί που γίνεται ένας πόλεμος, γιατί διαφορετικά η εικόνα που θα προβάλλεται θα είναι ενός μηχανισμού προπαγάνδας».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Νίκος Μεγγρέλης που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την συμμετοχή της ταινίας του «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (θα προβληθεί αύριο στις 17.30 στο Ολύμπιον, στην αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη).

Ο ίδιος είπε πως γύρισε αυτή την ταινία για να δείξει ότι όταν πεθαίνει ένας δημοσιογράφος κανείς δεν δικάζεται. «Πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη για αυτούς τους θανάτους», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε πως όσοι δημοσιογράφοι δεν είναι “παπαγαλάκια” και κινούνται ανεξάρτητοι γίνονται κινούμενοι στόχοι.

Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 2000 ρεπόρτερ έχουν χάσει τη ζωή τους στη μάχη για την καλύτερη ενημέρωση στις εμπόλεμες ζώνες, ενώ στο Ιράκ ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 350. Ήδη μέσα στο 2011 έχουν σκοτωθεί 2 δημοσιογράφοι. «Ο μέσος όρος των δημοσιογράφων που πεθαίνουν κάθε χρόνο είναι 100, όμως το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των θανάτων γίνεται σε χώρες που έχουν υψηλό δείκτη διαφθοράς», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ κ. Μόσχος Βοϊτσίδης.

«Η δουλειά του Μεγγρέλη θίγει τον πυρήνα του ρόλου ενός δημοσιογράφου που τελευταία συρρικνώνεται. Από την 11η Σεπτεμβρίου και μετά, όλο και περισσότερες εμπόλεμες πλευρές δίνουν σημασία στην ισχύ της πληροφόρησης. Στόχος είναι η αδρανοποίηση του συστήματος πληροφόρησης των αντιπάλων», εξήγησε ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Νεράτζης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα μελανά σημεία του χώρου: ΜΜΕ που έχουν σχέσεις με μονοπώλια και περιορίζουν το ρόλο των δημοσιογράφων, αλλά και εταιρείες δημοσίων σχέσεων που εμπλέκονται και παρέχουν ακόμη και σε μεγάλα δημοσιογραφικά συγκροτήματα έτοιμα ρεπορτάζ για τις εμπόλεμες ζώνες.

Τρία χρόνια, δέκα χώρες

18F1XR3STILIΧρειάστηκαν τρία χρόνια και γυρίσματα στο Ιρακ και σε εννέα άλλες χώρες (Ουκρανία, Ισπανία, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Κατάρ, Ιαπωνία και Ελλάδα) για να γίνει πραγματικότητα το εγχείρημα του Μεγγρέλη. Κεντρικά πρόσωπα στο ντοκιμαντέρ του είναι η μητέρα του Ισπανού εικονολήπτη Χοσέ Κόουζο - ο οποίος σκοτώθηκε από βολή αμερικανικού τάνκ στο ξενοδοχείο Παλεστάιν - που μάχεται μέχρι και σήμερα για να αποδοθεί δικαιοσύνη, και η Ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα, που ήταν όμηρος ιρακινής τρομοκρατικής οργάνωσης επί ένα μήνα και, όταν απελευθερώθηκε, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γαζώθηκε από αμερικανική περίπολο, σκοτώνοντας τον Ιταλό μυστικό πράκτορα Νικόλα Καλίπαρι, ο οποίος της έσωσε τη ζωή θυσιάζοντας τη δική του.

Η ταινία, που περιλαμβάνει ντοκουμέντα που έχουν παραχωρηθεί από προσωπικά αρχεία αλλά και ειδησεογραφικούς οργανισμούς (Reuters, Al Jazeera κ.α.), είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Διακογιάννη (ο οποίος ταξίδευε με προσωπικά του έξοδα σε αποστολές) και του Γιώργου Κοίλιαρη (που πέθανε στο Αφγανιστάν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ντεραπάρισε).

Την πρωτότυπη μουσική έγραψε ο βραβευμένος με Οσκαρ για την ταινία “Η Ζωή Είναι Ωραία” Νικόλα Πιοβάνι. Το «Πεθαίνοντας για την αλήθεια» θα βγει και στις αίθουσες από την Odeon στις 7/4.


της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ από τον www.typosthes.gr