4kedriko

Το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι στην τελική ευθεία με την τελετή λήξης και την απονομή βραβείων να γίνεται απόψε στις 20.30 στο Ολύμπιον (και οι προβολές να ολοκληρώνονται αύριο), ενώ ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι…>>>

τη φετινή χρονιά η ανταπόκριση του κόσμου.

«Το ελληνικό ντοκιμαντέρ βελτιώνεται από χρόνο σε χρόνο. Φέτος μόνο, υποβλήθηκαν στη διοργάνωση πάνω από εκατό ταινίες, ανάμεσά τους και κάποιες από τις πιο σημαντικές που έχω δει. Θέλω να πιστεύω ότι το Φεστιβάλ έχει παίξει κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου κινηματογραφικού είδους και ευελπιστώ σε καλύτερες ταινίες κάθε χρόνο», δήλωσε σχετικά ο διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Εϊπίδης στην ημερίδα «Η εξέλιξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ: η γυναικεία ματιά» που έγινε χθες στην αίθουσα Τζον Κασαβέτης.

Οι σκηνοθέτιδες Βάλερυ Κοντάκος (και παραγωγός), Κυριακή Μάλαμα, Κατερίνα Πατρώνη και Εύα Στεφανή που συμμετείχαν αναφέρθηκαν στη θεματολογία των ταινιών τεκμηρίωσης και την προσέγγιση κάθε δημιουργού, τις κινηματογραφικές αγορές και την τρέχουσα πραγματικότητα του ελληνικού ντοκιμαντέρ, καθώς και τους τρόπους διάδοσης του συγκεκριμένου είδους σε ένα ευρύτερο κοινό.

Στην τελετή λήξης θα δοθούν τα βραβεία: κοινού (άνω των 45’ για μία ελληνική και μια ξένη ταινία και κάτω των 45’ για μια ελληνική και μια ξένη ταινία – θα είναι άνευ χρηματικού αντίτιμου), ΕΡΤ “Doc on Air” (7000 ευρώ), Τηλεοπτικής Προβολής της ΕΡΤ3 σε ταινία του τμήματος «Kοινωνία και Περιβάλλον» (3000 ευρώ), FIPRESCI, Διεθνούς Αμνηστίας σε ταινία με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και WWF Ελλάς σε ταινία του τμήματος «Κοινωνία και περιβάλλον».

Μετά το πέρας της τελετής λήξης θα προβληθεί η ξένη ταινία που θα κερδίσει το Βραβείο Κοινού.