wine_01Η 11η διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται στις 8, 9 και 10 Μαρτίου με τη συμμετοχή 667 δειγμάτων από την Ελλάδα και άλλες 7 χώρες.


Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχουν 581 δείγματα από Ελλάδα και 86 από το εξωτερικό (11 από Βραζιλία, 9 από Γερμανία, 3 από Ισπανία, 5 από Ιταλία, 48 από Κύπρο, 2 από Τουρκία και 8 από Σλοβακία).
Πρόκειται για το μοναδικό διεθνή διαγωνισμό οίνου που πραγματοποιείται στη χώρα μας και διοργανώνεται από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ) σε συνεργασία με τη HELEXPO, σύμφωνα με τον κανονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου & Οίνου και την ειδική νομοθεσία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Τους διαγωνιζόμενους οίνους θα δοκιμάσουν 35 διακεκριμένοι γευσιγνώστες, 22 από το εξωτερικό και 13 από Ελλάδα, από τους οποίους οι 21 είναι οινολόγοι, οι 8 δημοσιογράφοι οίνου, οι 5 οινοχόοι (sommelier), οι 2 σύμβουλοι οίνου και 1 master of wine.
Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων με την απονομή των μεταλλίων στις οινοποιητικές εταιρείες που οι οίνοι τους θα αποσπάσουν την απαιτούμενη για βράβευση βαθμολογία, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου, ώρα 16:00-17:30, στην αίθουσα «Alexandros»,  του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης» (είσοδος ελεύθερη).
Παράλληλα, από τις 15:30 έως τις 20:00, στην αίθουσα «Ellopia» του συνεδριακού κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης», θα πραγματοποιηθεί για το κοινό, η γευστική δοκιμή των βραβευμένων οίνων του Διαγωνισμού που θα αποσπάσουν Χρυσό Μετάλλιο, με συνοδεία εκλεκτών εδεσμάτων (είσοδος 5 ευρώ).
Όλα τα βραβευμένα κρασιά του Διαγωνισμού, θα είναι στη διάθεση του κοινού, μόνο για έκθεση, στο περίπτερο 36 του κτιρίου 15, της HELEXPO, από τις 11 έως τις 14 Μαρτίου, στο πλαίσιο της `3ης Διεθνούς Έκθεσης Οίνου - OENOS`.