giannakaki_01

Εγκαινιάζεται σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, στην γκαλερί ΤinT (Χρ. Σμύρνης 13) η έβδομη ατομική έκθεση που οργανώνει στη στη Θεσσαλονίκη η Μαρίας Γιαννακάκη, με τίτλο «Lungta».

 

Η καλλιτέχνης έχει σπουδάσει ζωγραφική και καλλιγραφία στην Κίνα και ταξιδεύει έκτοτε συχνά στην Ασία (πρόσφατα ήταν στο Θιβέτ και πιο πριν στο Μπουτάν).

Όπως αναφέρει η Ελισάβετ Πλέσσα στον κατάλογο της έκθεσης: «Η ζωγραφική της Γιαννακάκη έχει μια βαθιά σχέση με τη φωτογραφία, με τον τρόπο της ζωγραφικής του Degas και του Bonnard. Δεν ξεκινά από μια συνολική σύλληψη και εκτέλεση του θέματος αλλά τοπικά: από περιοχές εκθαμβωτικού χρώματος, το οποίο σχεδόν αυτονομείται, και από περιοχές χειρονομιακών γραφισμών, που απηχούν ιδεογράμματα κινέζικης καλλιγραφίας. Η κυριαρχία του άδειου φόντου τονίζει παράδοξα τη βέβαιη δύναμη του κενού, το οποίο αναδεικνύει απρόσμενα την πολυτιμότητα των εικόνων που με αύρα ελλειπτικότητας περιέχει. Σαν σκηνές από μισοτελειωμένες ή μισοαρχινισμένες ιστορίες, τα έργα της Γιαννακάκη μοιάζει να είναι η μισάνοιχτη πόρτα που μέσα απ’ αυτή θα μπορέσουμε να δούμε όσα η ακριβολόγος ασάφεια της μνήμης δημιούργησε…».