arkoyda_004Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα άγρια ζώα μπαίνουν σε τάξη» φιλοξενείται στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης  ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

(μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική εταιρεία) και την Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ και Κοινοτική Σύμβουλο Α Δημοτικής Κοινότητας κ. Ελένη Χοντολίδου.

Το πρόγραμμα, στο οποίο μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 36 τμήματα Δημοτικών Σχολείων του δήμου Θεσσαλονίκης, θα ολοκληρωθεί τον Μάιο. Οι σχολικές τάξεις θα συμμετέχουν σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις που θα γίνουν στις Παιδικές Βιβλιοθήκες, με το εξής περιεχόμενο:

  1. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ: από μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα παρουσιαστούν στα παιδιά με διαδραστικό τρόπο τα άγρια ζώα της ελληνικής φύσης που ζουν στο δάσος και  τα άγρια ζώα που βρέθηκαν σε αιχμαλωσία (αρκούδες και λύκοι) που φιλοξενούνται στα καταφύγια άγριας ζωής του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

     24/2/2011, ώρα 10.00 – 11.00 Παιδική Βιβλιοθήκη  Σταθμού   (Αναγνωσταρά 9-11)     

2. Παρουσίαση λογοτεχνικού έργου με θέμα τα άγρια ζώα από τον συγγραφέα παιδικών βιβλίων Άρη Δημοκίδη.    

22/2/2011, ώρες 10.00 – 12.15 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης (Γρηγορίου Κολωνιάρη 23)

23/2/2011, ώρες 10.00 – 12.15 Παιδική Βιβλιοθήκη Ξηροκρήνης     (Γρηγορίου Κολωνιάρη 23)

Παρουσίαση από μεταπτυχιακές φοιτήτριες και φοιτητές του τομέα Παιδαγωγικής-μέλη της ομάδας της κ. Ελ. Χοντολίδου, Επίκουρης Καθηγήτριας Φιλοσοφίας και  Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ, του θέματος: «οδηγίες συγγραφής μιας ιστορίας».

Με το πέρας των συναντήσεων η κάθε τάξη θα γράψει μια ομαδική ιστορία με  θέμα  «Τα άγρια ζώα» που θα παραδώσει μέχρι το τέλος Μαΐου στην Παιδική Βιβλιοθήκη του προγράμματος. Η ιστορία αυτή θα αξιολογηθεί. 

Παραγόμενα εκπαιδευτικού προγράμματος:

  1. Οι 6 καλύτερες ιστορίες που θα επιλέξει η κριτική επιτροπή, θα βραβευτούν (3 βραβεία και 3 έπαινοι) και θα δημοσιευθούν σε ειδική έκδοση των Παιδικών Βιβλιοθηκών. Οι μαθητές και μαθήτριες των 6 αυτών σχολικών τάξεων θα πάρουν ένα T-Shirt  ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

  2. Όλες οι ιστορίες που θα γραφούν θα δημοσιευτούν στο blog του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

  3. Οι βραβεύσεις των μαθητών, αλλά και η παρουσίαση όλων των ιστοριών θα πραγματοποιηθούν σε εκδήλωση στις 4 Οκτωβρίου 2011 (Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων) στην  Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη. 

Κριτική Επιτροπή

  1. Άρης Δημοκίδης, συγγραφέας παιδικών βιβλίων-δημοσιογράφος

  2. Ανδρέας Καρακίτσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Α.Π.Θ.

  3. Ελένη  Χοντολίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας και  Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ.