ixthiokalliergeies_02Στις Δημοτικές Κοινότητες Σίνδου, Καλοχωρίου, Χαλάστρας, Κυμίνων και Νέων Μαλγάρων του Δήμου Δέλτα στο Νομό Θεσσαλονίκης, την Δημοτική Κοινότητα Κλειδίου του Δήμου Αλεξάνδρειας στο Νομό Ημαθίας και τις Δημοτικές Κοινότητες

Κορινού του Δήμου Κατερίνης και Μακρυγιάλου, Μεθώνης, Νέας Αγαθούπολης, και Πύδνας του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού στο Νομό Πιερίας εκτείνεται η περιοχή παρέμβασης για το Leader αλιείας, στη Βόρειο Ελλάδα.

Η Σύμβαση για την υλοποίηση του Τοπικού Προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη Δυτικής Ακτής Θερμαϊκού Κόλπου» υπεγράφη χθες (μετά από… τουλάχιστον δύο χρόνια) μεταξύ του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη και του Προέδρου του Δ.Σ. της Ομάδας Τοπικής Δράσης Αλιείας «ΑΝΕΘ» κ. Αριστείδη Αραμπατζή.

Το Τοπικό Πρόγραμμα εντάσσεται στον Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη Αλιευτικών Περιοχών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 (κοινώς «LEADER Αλιείας»).

Τα Τοπικά Προγράμματα του «LEADER Αλιείας» προβλέπουν χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων σε αλιείς και κατοίκους αλιευτικών παράκτιων περιοχών με σκοπό τη διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και καλύπτουν τόσο ιδιωτικές όσο και δημόσιες επενδύσεις.

Στο Τοπικό Πρόγραμμα που πρόκειται να υλοποιηθεί στην περιοχή της Δυτικής Ακτής του Θερμαϊκού Κόλπου, η οποία εκτείνεται σε 3 Νομούς (Θεσσαλονίκης, Ημαθίας και Πιερίας), διατέθηκαν οι περισσότεροι πόροι μεταξύ των οκτώ (8) Τοπικών Προγραμμάτων που εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα η Δημόσια Δαπάνη του Τοπικού Προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 4.990.000 €.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΑΝΕΘ ως Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας, σε συνεργασία με την Πιερική Αναπτυξιακή, την Αναπτυξιακή Ημαθίας και τους Δήμους της περιοχής θα ξεκινήσει διαδικασίες ευρείας δημοσιοποίησης των δράσεων του Τοπικού Προγράμματος στον τοπικό πληθυσμό της περιοχής παρέμβασης, πριν τη διενέργεια της 1ης προκήρυξης για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων.