BOYTARIS_YPOPSIFIOI_20101001_03«Ισραηλίτισσα ήταν η πρώτη μου ερωμένη, στο γυμνάσιο». Αυτό αποκαλύπτει, στην εφημερίδα Jerousalem Post, o δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Προσθέτει πως η γυναίκα αυτή παντρεύτηκε, αργότερα, στο Παρίσι, αλλά από τότε «έκανα πολλούς Ισραηλίτες φίλους».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως ο «σοφιστικέ», όπως χαρακτηρίζεται, δήμαρχος (καθώς ανάβει ένα τσιγάρο), σκοπεύει να φέρει στη Θεσσαλονίκη ευκατάστατους Εβραίους τουρίστες, για να γνωρίσουν την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της πόλης.

«Η Θεσσαλονίκη κοιτά πίσω και δέχεται την ταυτότητά της» δηλώνει ο κ. Μπουτάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ισραήλ. Και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να δούμε το μέλλον, χωρίς να βλέπουμε το παρελθόν. Δεν την είπαν (σ.σ. τη Θεσσαλονίκη) άδικα ‘Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων’».

Η εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών Χασδάι Καπόν, για τον οποίο αναφέρει πως είναι ο πρώτος Ισραηλίτης με δημοτικό αξίωμα, από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, για τη Θεσσαλονίκη: «Στην πόλη ζουν 1.300 Εβραίοι. Έχουμε δύο συναγωγές, ένα σχολείο και Εβραϊκό κοιμητήριο. Μας επισκέπτονται Εβραίοι από διάφορες περιοχές του κόσμου», δηλώνει. Κι ο δήμαρχος προσθέτει πως, πριν τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, η κοινότητα αριθμούσε 50.000 άτομα.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται πως στη Θεσσαλονίκη ζούσαν Εβραίοι από τα αρχαία χρόνια, αλλά η άφιξη των Σεφαραδιτών Εβραίων το 1492 ήταν αυτή που έδωσε πνοή στην κοινότητα, με αποτέλεσμα, τα Σάββατα, καθώς κανείς τους δεν εργάζονταν, να είναι τα πάντα κλειστά στην πόλη.

Πάντα σύμφωνα με την εφημερίδα, η Θεσσαλονίκη έχασε τον εβραϊκό της χαρακτήρα, όταν στο τέλος του 19ου αιώνα κατέφθασαν Έλληνες και Τούρκοι μετανάστες. Στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προσθέτει, «χάθηκε» στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης το 96% των Εβραίων, απώλεια για την οποία –πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ- ο κ. Μπουτάρης ανέφερε πως άφησε μια ανεπούλωτη χαρακιά στην πόλη.

Η εφημερίδα κάνει αναφορές στο σκουλαρίκι και τα τατού του δημάρχου, στο πτυχίο οινολογίας που διαθέτει, τη φιλοζωική δράση του στον Αρκτούρο. Κάνει ιδιαίτερη μνεία στην απόφασή του να κατέβει, ως ανεξάρτητος διεκδικητής της δημαρχίας της Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη των σοσιαλιστών (όπως αναφέρει).

Στις δηλώσεις του ο κ. Μπουτάρης επισημαίνει ότι είχε ξαναβρεθεί στο Ισραήλ το 1975, για να μελετήσει την οργάνωση των κιμπούτς, εποχή κατά την οποία «δεν υπήρχαν τόσα πολυώροφα κτίρια» και δηλώνει οπαδός του αρχιτεκτονικού κινήματος Μπαουχάους.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι στόχος του κ. Μπουτάρη είναι η προσέλκυση των τουριστών εκείνων που σταμάτησαν να επισκέπτονται την Τουρκία, λόγω της επιδείνωσης των Ισραηλινοτουρκικών σχέσεων, προσθέτοντας, όμως, ότι δε θα ικανοποιηθούν, αν σκεφτεί κανείς ότι, όπως ομολόγησε ο κ. Μπουτάρης στη συνέντευξη Τύπου «πολλοί Τούρκοι επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, καθώς, άλλωστε, είναι η γενέτειρα του Κεμάλ Ατατούρκ».

Τέλος το κείμενο αναφέρεται και στην επίσκεψη των Αμερικανοεβραίων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.