Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, θα πραγματοποιήσουν το πρωί της Πέμπτης οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις προς το βασικό μέτοχο για τη στήριξη της επιχείρησης. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 11.30 στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης. Από εκεί, οι συγκεντρωμένοι θα ξεκινήσουν πορεία με προορισμό τη γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων, Γεώργιος Μαυρομάτης, η ΕΛΒΟ αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και οι μισθοί των εργαζομένων δεν καταβλήθηκαν. Κατά τον ίδιο, η συγκέντρωση της Πέμπτης θα είναι προειδοποιητική και οι εργαζόμενοι δε θα κατεβάσουν στους δρόμους τα βαρέα οχήματα παραγωγής ΕΛΒΟ. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου αποφάσισε την κλιμάκωση των αντιδράσεων, σε περίπτωση που δε δοθούν άμεσα λύσεις, με τη διοργάνωση κινητοποιήσεων διαρκείας στο επόμενο χρονικό διάστημα.
«Στην ΕΛΒΟ ζούμε ένα οξύμωρο: από τη μία παρακρατούν μέρος των μισθών μας ως υπαλλήλων ΔΕΚΟ και έχουμε χάσει κατά μέσο όρο 6.000 ευρώ ο καθένας το χρόνο, κι από την άλλη δε στηριζόμαστε»,σημείωσε ο κ. Μαυρομάτης και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν συνάντηση με εκπρόσωπο της κυβέρνησης την Πέμπτη, στο Διοικητήριο, όπου εδρεύει η γενική γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.
Λύση στο θέμα της καταβολής της μισθοδοσίας, αλλά και γενικότερη «ανάσα» στην ΕΛΒΟ θα μπορούσε να δώσει η έγκριση αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, η γενική συνέλευση της εταιρίας, που θα ενέκρινε την αύξηση, αναβλήθηκε για τρίτη φορά και ματαιώθηκε οριστικά πριν από λίγες ημέρες, καθώς ο βασικός μέτοχος (ελληνικό Δημόσιο) δεν προσήλθε.