zorpidis_eeth_01«Στην Ελλάδα είχαμε καταφέρει να δαιμονοποιήσουμε το κέρδος. Τώρα ο επαγγελματίας θα οδηγείται και στη φυλακή αν το επιχειρηματικό ρίσκο που αναλαμβάνει δεν αποδίδει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης, με αφορμή τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

«Παραβλέπουμε το γεγονός ότι συζητείται ακόμη ένα φορολογικό νομοσχέδιο και στεκόμαστε στην ουσία του νομοθετήματος που δεν θα προσφέρει το παραμικρό στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Αντίθετα θα αποθαρρύνει και τους λιγοστούς που θέλουν να τολμήσουν κάποια μορφή επιχειρηματικής δράσης, καθώς η αποτυχία μπορεί να τους στείλει στη φυλακή. Η ισχύουσα νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή είναι ήδη αρκετά αυστηρή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζεται από το ίδιο το κράτος, από τη στιγμή που ο φορολογικός μηχανισμός είναι αναποτελεσματικός, με την έννοια ότι το σύστημα λειτουργεί με γνώμονα την τιμωρία και όχι τη συμμόρφωση. Τι είναι προτιμότερο: να πληρωθεί ο ΦΠΑ έστω με ένα μήνα καθυστέρηση –χωρίς πρόστιμο- ή να συλλαμβάνεται ο επαγγελματίας; Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται χωρίς σχέδιο, δεν ρωτάει και δεν συμβουλεύεται τους φορείς της αγοράς και επιμένει στη λήψη μέτρων επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ας μη ξεχνάμε ότι τα δικαστήρια είχαν κρίνει ως αντισυνταγματικό το μέτρο της προσωποκράτησης για οφειλές προς το Δημόσιο ως αντισυνταγματικό», καταλήγει ο κ. Ζορπίδης.

Το ΕΕΘ σε ότι αφορά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο επισημαίνει:

-Το ένατο νομοσχέδιο με φορολογικές διατάξεις αποτελεί μια συρραφή τροπολογιών, χωρίς στόχο, που θα έπρεπε να είναι η στήριξη των επαγγελματιών.

-Δεν μειώνει τη φορολογική γραφειοκρατία.

-Διατηρείται υψηλά η φορολογία των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνητρα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής..

-Επαναφέρεται (ψαλιδισμένη) διάταξη για την τμηματική καταβολή ΦΠΑ, προβλέποντας προσαύξηση.

-Διαιωνίζεται η φορολογική αυθαιρεσίας στην επιχειρηματικότητα με την ενσωμάτωση στο προσχέδιο νόμου διατάξεων (αρθ. 10, παρ.13) - για τον τρόπο υπολογισμού των φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, γεγονός που καθιστά τον επαγγελματία όμηρο της εφορίας.

-Η επιβάρυνση της προσφυγής στα δικαστήρια (με καταβολή του 50% του προστίμου), περιορίζει το δικαίωμα του κάθε Έλληνα να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Η λύση είναι η αύξηση των δικαστών για να εκδικάζονται ταχύτερα οι υποθέσεις.