Σε δυσχερή οικονομική θέση βρίσκονται περίπου 19.000 ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής και οι οικογένειές τους. Οι έμποροι καθυστερούν επί δύο χρόνια την εξόφλησή τους, για την παραγωγή που τους έχουν παραδώσει, όπως

ανέφερε χθες ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής αγώνα τους Φιλαλήθης Καπάνδρεας.

«Δεν φτάνει που πουλάμε κάτω του κόστους, δεν μας δίνουν και τα λεφτά», πρόσθεσε ο κ. Φιλαλήθης, μετά από συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου.

Οι ελαιοπαραγωγοί ζήτησαν τη βοήθεια του περιφερειάρχη για να προωθήσουν τα αιτήματά τους στην κεντρική εξουσία και πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου της Χαλκιδικής είναι μια διαχρονική βόμβα έτοιμη να απασφαλιστεί», τόνισε μετά το πέρας της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης. «Πρέπει επιτέλους η συμπαιγνία και τα συμφέροντα ορισμένων να σταματήσουν, γιατί είναι εις βάρος του αγροτικού κόσμου», πρόσθεσε ο κ. Ψωμιάδης.

«Ήδη έχουμε δημοσιοποιήσει το πρόβλημα της πράσινης βρώσιμης ελιάς –ένα προϊόν που δεν υπάρχει στον ελλαδικό χώρο και για το οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Η πράσινη ελιά είναι ο πρεσβευτής των αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό», κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου «Η Χαλκιδική» Φιλαλήθης Καπάνδρεας εξέθεσε στον Περιφερειάρχη τα βασικά αιτήματα των αγροτών της Χαλκιδικής, που αφορούν στο μητρώο αγροτών, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αναγραφή ανώτερης τιμής πώλησης σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα, στην εξόφληση τιμολογίων πώλησης προϊόντων εντός μηνός από την έκδοσή τους, στην αναπροσαρμογή των δεικτών άρδευσης, στην επιστροφή ΦΠΑ στο 13% και στην καταβολή 2 ευρώ ανά ελαιόδεντρο.

«Είμαστε απλήρωτοι από τις ελιές εδώ και δύο χρόνια. Αν δεν δοθεί λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και, ιδιαίτερα, οι καλλιεργητές της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική, θα σταματήσουμε να υπάρχουμε», σημείωσε ο κ. Καπάνδρεας.