mardas_01Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΡΔΑ*

Προτάσεις προς τη νέα Προεδρία για οργανωτικά και θεσμικά θέματα που αφορούν είτε στην περιφέρεια στην οποία δραστηριοποιείται το τοπικό παράρτημα είτε στο σύνολο της δράσης του ΟΕΕ:

1) Να επικοινωνήσει η νέα Τοπική Διοίκηση του Επιμελητηρίου με όλους τους φορείς της πόλης που συμμετέχουν στην οικονομική ζωής της και να διερευνήσει τα περιθώρια συνεργασίας. Οι φορείς αυτοί είναι τα τρία Επιμελητήρια (ΕΒΕΘ, ΒΕΘ, ΕΕΘ, ο Εμπορικός Σύλλογος, Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

2) Να προσφερθούν, αφιλοκερδώς, συμβουλευτικές υπηρεσίες, οικονομικού περιεχομένου, στο Δήμο Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

3) Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ ευνοούν κατά ένα μεγάλο βαθμό τους αποφοίτους των Νομικών Σχολών και όχι των Οικονομικών Σχολών. Να γίνουν προτάσεις προς ένα καθεστώς ισόρροπων εξετάσεων,

4) Να μελετηθεί διεξοδικά η Οδηγία Μπολκενστάιν, έτσι ώστε οι όποιες προτάσεις με σκοπό ένα σύνολο ρυθμίσεων υπέρ διαφόρων οικονομολογικών επαγγελμάτων να μην προσκρούουν στις διατάξεις της εν λόγω Οδηγίας.

5) Να αρχίσει η συγκέντρωση με ένα συστηματικό τρόπο των διάφορων αιτημάτων διαφόρων ειδικοτήτων οικονομολόγων (π.χ. τραπεζικών, μελετητών, κ.λπ) όπου το Επιμελητήριο δεν έδωσε προσοχή έως σήμερα. Το γεγονός ότι το ΟΕΕ δε δείχνει το απαραίτητο ενδιαφέρον για όλες τις ειδικότητες οικονομολόγων, αυτό οδηγεί στην απομάκρυνση πολλών μελών του από τους κόλπους του.

6)Να οργανωθεί τέλος ένας πλήρης κατάλογος των μελών του ΟΕΕ της Κεντρικής Μακεδονίας, με τις σωστές διευθύνσεις και ιδίως τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Για το σκοπό αυτό το Επιμελητήριο μπορεί να συνεργαστεί με τα Πανεπιστήμια και να χρησιμοποιήσει ασκούμενους φοιτητές.

 

* Ο Δημήτρης Μάρδας είναι Αν. καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και μέλος της Τοπικής Διοίκησης του Περ. Τμήματος της Κεν. Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΟΕΕ)