tee_tkm_pita_20110212_01Την αποφασιστικότητα του ΤΕΕ και του τεχνικού κόσμου της χώρας να εναντιωθούν, στο μέτρο που τους αναλογεί, «στο ξεπούλημα της χώρας, που γίνεται για να κλείσει δουλειές ο υπάλληλος της Τρόικας, κύριος Τόμσεν και η παρέα του», εξέφρασε ο

πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, στη Θεσσαλονίκη.

Κάλεσε δε, «όσα μέλη της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου είναι στην υπηρεσία της Τρόικας ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις εξόφθαλμες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Ελλάδας». «Αν πρέπει να πουλήσουμε τα πάντα, θα πρέπει κάποιος να μας εξηγήσει πώς απέδωσαν τα μέτρα και οι θυσίες του ελληνικού λαού μέχρι σήμερα. Ποιος παίρνει την ευθύνη της αποτυχίας;», διερωτήθηκε.

Η φετινή κοπή της πίτας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, παρουσία και του υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ), αποφασίστηκε να γίνει στο αμφιθέατρο του κτηρίου του ΤΕΕ/ΤΚΜ και να συνοδευτεί από ομιλίες και κατάθεση θέσεων, στο πνεύμα της οικονομικής κρίσης.

Αναλυτικότερα, κατά την ομιλία του, ο κ.Σπίρτζης επεσήμανε ακόμη, ενόψει της διαβούλευσης για τα δημόσια έργα, που ξεκινάει αυτή την εβδομάδα, ότι το σύστημα (δημοσίων έργων) δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει: «δεν μπορεί η εικόνα του τεχνικού κόσμου να κηλιδώνεται από ένα στρεβλό σύστημα […] Η δε μετάβαση σε ένα νέο σύστημα πρέπει να έχει την αποδοχή αυτών που θα το εφαρμόσουν, αλλιώς θα είναι αποτυχημένο».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ υπογράμμισε ακόμη ο ρόλος του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) πρέπει να επανακαθοριστεί, να μην περιορίζεται πλέον στην πεπατημένη της εκτέλεσης έργων και μελετών -όπως τόσες δεκαετίες- και να αναλάβει δραστηριότητες στρατηγικού σχεδιασμού, σύνταξης προδιαγραφών και προτύπων και ελέγχου των διαδικασιών.

Διαμήνυσε ότι το ΤΕΕ θα προχωρήσει «είτε το θέλει η κυβέρνηση είτε όχι» στον Φορέα Μητρώων, Διαβάθμισης και Πιστοποίησης Τεχνικών Επαγγελμάτων, σε συνεργασία με τη ΓΣΕΒΕ και τη ΓΣΕΕ.

Πρόσθεσε ότι,  διανύοντας το 2011, που θα είναι για πολλούς λόγους η καθοριστική χρονιά για το ΤΕΕ, το ίδιο το Επιμελητήριο πρέπει να αλλάξει τον κακό του εαυτό, τις δικές του αγκυλώσεις και δογματισμούς. «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως συνάθροιση συντεχνιών […] ή σαν κλειστή λέσχη […]Δεν είναι δυνατόν το ΤΕΕ να μην αναδείξει τα προβλήματα της ανεργίας, της ανυπαρξίας δημόσιων και ιδιωτικών έργων, της ανυπαρξίας στρατηγικού σχεδιασμού ή να συνεχίσει μόνο να διαπιστώνει κι όχι να προτείνει και να αντιμετωπίζει τα περιφερειακά του τμήματα σαν παραπαίδια», είπε χαρακτηριστικά  και πρόσθεσε ότι ο ορθολογισμός της λειτουργίας του επιμελητηρίου είναι στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων του. Υπενθύμισε δε, ότι «καθ΄οδόν» βρίσκεται η καθιέρωση της ψηφιακής υπογραφής, που θα εξυπηρετεί τους μηχανικούς στις συναλλαγές τους με το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ, ενώ το ΤΕΕ διαπραγματεύεται και τη δημιουργία ηλεκτρονικού ΚΕΠ. «Κλείνω με μια δέσμευση: του χρόνου, στη Θεσσαλονίκη, θα κάνουμε τον πιο πλούσιο απολογισμό της δεκαετίας», κατέληξε.

Τ. Κονακλίδης: Να υπάρξει δημόσιος έλεγχος

και ν΄ αναβαθμιστεί η δημόσια διοίκηση

Να αρχίσει από την Κ.Μακεδονία ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός προγράμματος καινοτόμων δράσεων, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πιλότος για όλη τη χώρα, ζήτησε εκ νέου ο «οικοδεσπότης» πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Τάσος Κονακλίδης. Μάλιστα, επανέλαβε την πάγια θέση του ΤΕΕ/ΤΚΜ ότι, προς αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για την υλοποίηση της Ζώνης Καινοτομίας, που φέτος κλείνει πενταετία στα χαρτιά. Ο κ.Κονακλίδης πρόσθεσε ότι θα πρέπει, έστω και τώρα, να ιδρυθεί ανεξάρτητος φορέας για τη διαχείριση του Θερμαϊκού Κόλπου, ενώ υπενθύμισε ότι το Τμήμα έχει πολλές φορές να αναγνωριστεί η προστασία της Κορώνειας ως ζήτημα εθνικής σημασίας. «Μέχρι να συμβεί, μπορεί να έχει εκλείψει ο λόγος», είπε χαρακτηριστικά. Ζήτησε την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης, υπογραμμίζοντας ότι η αδυναμία να προχωρήσει κάτι τέτοιο μετά από τρία κοινοτικά πλαίσια στήριξης δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική επιλογή, γιατί έτσι «διατηρείται το καθεστώς ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης, δικαιολογείται η εκχώρηση τομέων του δημοσίου που διαχειρίζονται δημόσια αγαθά και ανοίγουν τα περιθώρια για παραβατικές συμπεριφορές, ελλιπείς ελέγχους και φαινόμενα χρηματισμού». Ο κ.Κονακλίδης πρόσθεσε ακόμη ότι το μνημόνιο, που κανονικά είναι ένα εργαλείο άρσης της δημοσιονομικής ασφυξίας, μετατρέπεται σε αυτοσκοπό, την ίδια στιγμή που η απουσία κάθε αναπτυξιακής πολιτικής δίνει τη χαριστική βολή στην οικονομία. Ζήτησε να υπάρξει  επιτέλους δημόσιος έλεγχος, να σταματήσουν τα παιχνίδια σε βάρος της τεχνικής παιδείας, να επισπευστεί το ΕΣΠΑ και να αυξηθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Επανερχόμενος στη Θεσσαλονίκη, επεσήμανε ότι η πόλη χρειάζεται ενιαίο σχεδιασμό, με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα και διασφαλισμένα κονδύλια, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η μόνη βιώσιμη λύση είναι η θεσμοθέτηση αιρετής μητροπολιτικής διοίκησης για την πόλη, η οποία χρειάζεται νέο παραγωγικό μοντέλο.

Γ.Μαγκριώτης: Επιθυμούμε συναίνεση για το ΣΣΥΜ

Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο υφυπουργός  ΥΠΟΜΕΔΙ, Γιάννης Μαγκριώτης επεσήμανε την επιθυμία της κυβέρνησης να διαμορφώσει συναινετικά, σε συνεργασία με τους φορείς, το στρατηγικό σχέδιο για τις υποδομές μεταφορών (ΣΣΥΜ) στη Θεσσαλονίκη. Υπογράμμισε ότι, μέχρι σήμερα, οι κυβερνήσεις λειτουργούσαν βγάζοντας λαγούς από το καπέλο και πετώντας προεκλογικά ή «προεκθεσιακά» πυροτεχνήματα σε ό,τι αφορά την πόλη.

Εξέφρασε δε, την ελπίδα, η παράταση που δόθηκε για τη δημόσια διαβούλευση γύρω από το ΣΣΥΜ, μέχρι τις 15/2, θα έχει ως αποτέλεσμα την κατάθεση περισσότερων και συγκεκριμένων προτάσεων από τους φορείς. «Ένα στρατηγικό σχέδιο όπως αυτό, δεν μπορεί να σχεδιαστεί ούτε από μια κυβέρνηση ούτε από μια τοπική αρχή. Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι σε στόχους και προτεραιότητες», είπε.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στα οποία η κυβέρνηση έχει συμπεριλάβει και τους μηχανικούς, επικαλούμενη την ύπαρξη ελάχιστης αμοιβής για τα έργα, ο κ.Μαγκριώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση που τελικά κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΟ, μετά την καθημερινή και στενή συνεργασία του ΥΠΟΜΕΔΙ με το ΤΕΕ «είναι ισορροπημένη».

Αναφερόμενος στο γενικότερο έργο της κυβέρνησης, επεσήμανε ότι έχει ακόμη πολλή δουλειά μπροστά της, καθώς ανέλαβε να δώσει λύσεις σε μεγάλα προβλήματα, «για τα οποία φταίνε όλες οι κυβερνήσεις». «Εάν, όμως, διαπιστώσουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει δυσαρεστηθεί, θα προκηρύξουμε εκλογές. Ακόμη και σήμερα, αν υπάρχει κόμμα ή κοινωνική ομάδα, που θα θέσει θέμα εκλογών, θα το σεβαστούμε αμέσως», είπε χαρακτηριστικά.

Π.Ψωμιάδης: «Δεν θα έχω ούτε 1 ευρώ να διαχειριστώ την 1η Ιουλίου»

Φόβους ότι, όταν αναλάβει την 1η Ιουλίου «δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ να διαχειριστεί από τα ΠΕΠ, αν δεν βρεθούν άλλοι δίαυλοι από την ΕΕ και τα δημόσια ταμεία», καθώς λεφτά δεν υπάρχουν,  εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

«Πηγαίνω ξυπόλητος στα αγκάθια», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, αν και το τελευταίο διάστημα ακούγονται από την κυβέρνηση εξαγγελίες για πακτωλό χρημάτων στη Β.Ελλάδα, ο ίδιος δεν έχει δει να προχωρούν έργα της προηγούμενης κυβέρνησης, ούτε να ξεκινούν νέα.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην πραγματικότητα υπάρχει στάση πληρωμών στην Ελλάδα,  σημειώνοντας ότι ως νομάρχης είχε πάρει το 2010 μόλις 2 εκατ. ευρώ για τα σχολεία, έναντι 20 εκατ. το 2009. Υποσχέθηκε δε, ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή μηχανικού μέλους του ΤΕΕ στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης.

Απαντώντας στον κ.Ψωμιάδη, ο κ.Μαγκριώτης υποστήριξε ότι χρήματα υπάρχουν και μάλιστα πολλά, από διάφορα προγράμματα κι ότι «είναι βέβαιος ότι ο αιρετός περιφερειάρχης θα τα αξιοποιήσει».

Στην εκδήλωση της κοπής της πίτας, την οποία συντόνισε η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Άννα Μίχου, παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης, Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης και Θεόδωρος Καράογλου,  ο αναπληρωτής γραμματέας παραγωγικών τομέων της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος, οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου και Κορδελιού- Ευόσμου, Ευστάθιος Λαφαζανίδης, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ανδρέας Κουράκης, οι πρόεδροι της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Τάσος Μουρατίδης, του Οργανισμού Ρυθμιστικού, Πάνος Σταθακόπουλος και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.  Επίσης, παραβρέθηκαν ο γγ της ΔΕ του ΤΕΕ/ΤΚΜ Παναγιώτης Αντιβαλίδης και τα μέλη της ΔΕ: Άνθιμος Αμανατίδης,  Χρυσόστομος Μακράκης- Καραχάλιος, Δημήτρης Μήτρου, Κυριάκος Μουρατίδης, Πάρις Μπίλλιας, Πέτη Πέρκα και Ιωάννης Τσιάφης. Παρόντες ήταν το μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ Κων/νος Μακέδος, ο πρόεδρος της «Α» του ΤΕΕ/ΤΚΜ  Χρίστος Βλαχοκώστας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, στελέχη του ΤΕΕ και πλήθος μηχανικών.