Απόφαση να προχωρήσει, στις 19 Μαρτίου, σε έκτακτη γενική συνέλευση, έλαβε, πριν από λίγο, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης. Είχε προηγηθεί η

συγκέντρωση υπογραφών από μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ, με πρωτοβουλία της παράταξης “Ασύνταχτος Τύπος”, στην οποία προστέθηκαν και μέλη της παράταξης “Δημοσιογράφοι Τώρα”, αλλά και δημοσιογράφοι από άλλες παρατάξεις της Ένωσης.

Βέβαια, ο προγραμματισμός της έκτακτης συνέλευσης για το Σάββατο 19 Μαρτίου, την τοποθετεί πολύ κοντά χρονικά στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση, κάτι που, προφανώς, επιλέχθηκε για σημειολογικούς λόγους.

Πλέον, όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά για την ΕΣΗΕΜ-Θ, αφού η κατάσταση στα ΜΜΕ της Βόρειας Ελλάδας χαρακτηρίζεται επιεικώς απελπιστική: Συμβασιούχοι εκτός ΕΡΤ, εργαζόμενοι στη ΔΕΠΘΕ χωρίς… αμοιβή και με αβέβαιο μέλλον, εργαζόμενοι στην Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική σε απεργία, εργαζόμενοι στον “Αγγελιοφόρο” εν αναμονή, δημοσιογράφοι των τηλεοπτικών καναλιών της Αθήνας σε αγωνία (μόνον στο Alter τα σενάρια κλεισίματος δίνουν και παίρνουν, ενώ στα υπόλοιπα “μαγαζιά” κάθε τόσο όλο και κάποιος απολύεται ή απομακρύνεται), δημοσιογράφοι των ραδιοφωνικών σταθμών βλέπουν τις θέσεις εργασίας να χάνονται και τις επιχειρησιακές συμβάσεις να εφαρμόζονται, δημοσιογράφοι στις περιφερειακές εφημερίδες βλέπουν τις συλλογικές συμβάσεις να καταπατούνται.

Κακά τα ψέματα. Οι δημοσιογράφοι της Βόρειας Ελλάδας έχουν αγώνα μπροστά τους. Αλλά πρώτα από όλα πρέπει να πείσουν τον κόσμο ότι η παρουσία τους είναι -κάτι παραπάνω από- αναγκαία. Γιατί αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον, οι δημοσιογράφοι έχουν απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.