ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

TZITZIKOSTAS MYLOPOULOS 20110208 02Συμβουλές για την καταπολέμηση της ρύπανσης του Θερμαϊκού, της ανεργίας στο νομό, αλλά και για τη βελτίωση των αγροτικών καλλιεργειών, θα δίνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι τρεις δράσεις θα αποτυπωθούν με μνημόνια συνεργασίας, τα οποία θα υπογράψει το ΑΠΘ, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με την ίδρυση συμβουλευτικών οργάνων.

 

Σχετική ήταν η συνάντηση που είχε, σήμερα, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μυλόπουλο.

Κατά τη συζήτηση ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκε από τον Πρύτανη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο από την περικοπή του προϋπολογισμού από την Κυβέρνηση, και δήλωσε τη στήριξή του στην απόφαση της Συγκλήτου να εξαιρεθεί η παιδεία από τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε το Μνημόνιο.

Επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Πρύτανη για την έξαρση της νέας γρίπης, και ζήτησε να ληφθούν από την Πρυτανεία τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η δημόσια υγιεινή και προληφθεί η έξαρση του ιού στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Συμφώνησαν να συνάψουν Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Αντιπεριφέρεια Θεσαλονίκης και το ΑΠΘ για τον καθαρισμό και την προστασία του Θερμαϊκού κόλπου. «Ο καθαρισμος και η προστασία του Θερμαϊκού κόλπου αποτελεί για την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης ζήτημα πρώτης προτεραιότητας, και για να το πετύχουμε θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατέυθυνση. Με το Μνημόνιο συνεργασίας θέλουμε να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση του ΑΠΘ και του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου, για να δώσουμε λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία ενός Συμβουλευτικού οργάνου υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας, για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νομού, το οποίο θα παρέχει τεχνογνωσία, θα λειτουργεί συμβουλευτικά στον αγροτικό κόσμο και θα βοηθάει στην βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων. « Η αγροτική οικονομία αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομία του νομού μας και πρέπει να βοηθήσουμε όπως μπορούμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να βελτιώσουν και να αναπτύξουν την παραγωγή τους. Το πανεπιστήμιο μπορεί να τους παρέχει αυτή την τεχνογνωσία και την εξειδικευμένη γνώση που χρειάζονται για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης για το συγκεκριμένο θέμα.

Συζήτησαν το ενδεχόμενο σύστασης ενός φορέα για την αντιμετώπιση της ανεργίας στο νομό Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς και τα επιμελητήρια, και τη συνδρομή των Πανεπιστημίων της πόλης μέσα από τα γραφεία Διασύνδεσης, προκειμένου να συνδεθεί το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό με την αγορά εργασίας.

Ο Πρύτανης ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη για τη συνεργασία του Α.Π.Θ. με το Δήμο Θεσσαλονίκης στο θέμα της κοινωνικής σίτισης που μπορεί να προσφέρει το πανεπιστήμιο σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού με την αξιοποίηση της Φοιτητικής Λέσχης και ζήτησε και τη δική του συμβολή.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε: «Με τον Πρύτανη συζητήσαμε για τη συνεργασία που μπορούμε να αναπτύξουμε, προκειμένου να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στο πανεπιστήμιο για το καλό του νομού μας. Δρομολογήσαμε συγκεκριμένες δράσεις και υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, για να εργαστούμε από κοινού για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε τη Θεσσαλονίκη χρειαζόμαστε τη συνδρομή όλων των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν, και τα Πανεπιστήμια στην πορεία αυτή πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».