Συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, οι οποίοι ζητούν να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με την χρηματοδότηση της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι κρατούσαν στα χέρια σημαίες με το σήμα της αμυντικής βιομηχανίας, που έγραφαν «SOS- ΕΛΒΟ» και πανό με συνθήματα υπέρ της στήριξης της μονάδας.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα Μακεδονίας - Θράκης Γιώργο Χατζηκωνσταντίνου, τον οποίο και ενημέρωσε για τα αιτήματά τους. Μάλιστα ενημέρωσαν ότι από την επόμενη εβδομάδα «θα κλιμακώσουν» τις κινητοποιήσεις τους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στις επόμενες πορείες τους υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν με βαρέου τύπου οχήματα κατασκευής της εταιρίας. Ήδη, προσανατολίζονται σε νέα «σοβαρότερη από τη σημερινή» - όπως είπαν - κινητοποίηση, πιθανότατα την προσεχή Τρίτη.
Οι εκπρόσωποί τους επισήμαναν ότι η ΕΛΒΟ αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας, καθώς μέχρι τώρα έχει ματαιωθεί τρεις φορές η γενική συνέλευση των μετόχων (ο βασικός μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο, στο δε σχήμα συμμετέχουν και δύο ιδιωτικοί όμιλοι) με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Για το λόγο αυτό προσβλέπουν σε κυβερνητικές ενέργειες, ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα. Άλλωστε, η προθεσμία της διαγωνιστικής διαδικασίας για χρηματοδότηση από τράπεζες, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου (15 εκατομμύρια ρευστό και 15 εκατ. εγγυητικές επιστολές) που βρίσκεται σε εξέλιξη, εκπνέει τις επόμενες μέρες.
Οι εργαζόμενοι εξοφλήθηκαν για τον Ιανουάριο, εκτιμούν, όμως, ότι η εταιρία χρειάζεται άμεση «ένεση» ρευστότητας, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της.
«Υπάρχει παραγωγή, αλλά η έλλειψη ρευστότητας μας έχει πνίξει. Αυτή την εποχή εκτελούμε παραγγελία για 309 φορτηγά για την Κύπρο και έχουμε και ανακατασκευές ελληνικών οχημάτων, αλλά, ήδη, στο νομικό συμβούλιο του κράτους έχουν κολλήσει χρέη ύψους επτάμισι εκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρία, τα οποία δεν καταβάλλονται», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην ΕΛΒΟ Ντίνος Μαυρομάτης.