dikastirio_01Μηνιαία διατροφή, ύψους 900 ευρώ, καλείται να καταβάλλει γιος στον πατέρα του, σύμφωνα με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Στο σκεπτικό του το δικαστήριο επικαλείται τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα που προβλέπουν την υποχρέωση διατροφής τέκνου προς τον άπορο γονέα του, όταν το ίδιο είναι οικονομικά εύπορο και δεν τίθεται σε κίνδυνο η διαβίωση του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο πατέρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας που τον καθιστούν μη αυτοεξυπηρετούμενο και εξεδιώχθη από το ιδιόκτητο σπίτι του γιου του με αποτέλεσμα να φιλοξενείται εκ περιτροπής στα σπίτια αδελφών του, ενώ χρειάζεται μηνιαίως για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου 2.000 ευρώ. Η σύνταξη του, μαζί με το ΕΚΑΣ, φθάνει στο ποσό των 680 ευρώ, την ώρα που ο γιος του κερδίζει τουλάχιστον 5.000 ευρώ τον μήνα από τη μόνιμη εργασία του.

Με την προσφυγή του ο ηλικιωμένος ζητούσε την καταβολή διατροφής ύψους 2.000 ευρώ το μήνα από τον γιο του. Τελικά το δικαστήριο με την απόφαση του έκρινε ότι ο γιος μπορεί να δίνει 900 ευρώ το μήνα στον πατέρα του, ποσό που -όπως εκτιμά- δεν θέτει σε κίνδυνο τη διαβίωση τη δική του και της οικογένειάς του. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το ποσό της διατροφής πρέπει να καταβάλλεται μέσα στο πρώτο τριήμερο κάθε μήνα, και εάν καθυστερεί, ο γιος θα πρέπει να πληρώνει και το νόμιμο τόκο.