ΤΟ ΕΣΡ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΑΥΡΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΕΚΠΕΜΠΟΥΝ

0keraia_kinitis_tilefonias_01Απόφαση σταθμό πήρε το ΕΣΡ –και μάλιστα σε… δεύτερο βαθμό. Απέρριψε την προσφυγή των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, κατά ΜΚΟ, η οποία προέβαλε σποτ για τη βλαβερή ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων. Μάλιστα, θεώρησε το σποτ “κοινωνικό μήνυμα”, κάτι που σημαίνει ότι τα κανάλια επιβάλλεται να το προβάλλουν εντελώς δωρεάν!

 

Η ανεξάρτητη αρχή ενέκρινε χθες, σε επίπεδο Ολομέλειας μάλιστα, τη μετάδοση διαφημιστικού μηνύματος της ΜΚΟ Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου, στο οποίο επισημαίνονται στους τηλεθεατές οι αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Το επίμαχο μήνυμα αναφέρει: «Κάθε μέρα, μέσα από τα ΜΜΕ της χώρας, βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δεν είναι αθώα. Λιγότερες ώρες στο κινητό, περισσότερες ώρες στη ζωή». Για την τηλεοπτική του επένδυση χρησιμοποιήθηκαν αποσπάσματα από διαφημίσεις των εταιριών!

Η Ειδική Επιτροπή του ΕΣΡ -στην οποία συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος Νέστορας Κουράκης και τα μέλη Ιρις Αυδή και Ιωάννης Παπακώστας- που εξέτασε το αίτημα της μη κυβερνητικής οργάνωσης σε πρώτο βαθμό, θεώρησε ότι αποτελεί κοινωνικό μήνυμα, δίνοντας το «πράσινο φως» για τη μετάδοσή του από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας προσέφυγαν εκ νέου στο ΕΣΡ, επισημαίνοντας ότι αφενός μεν το μήνυμα κάνει γενικές αναφορές σε στοιχεία μάλιστα που δεν ισχύουν (δεν είναι τεκμηριωμένα επιστημονικά με αδιαμφισβήτητο τρόπο), αφετέρου δε χρησιμοποιεί οπτικοακουστικό περιεχόμενο από τις διαφημίσεις των εταιρειών, πράγμα που αποτελεί κλοπή περιουσιακού τους στοιχείου.

Το ΕΣΡ απέρριψε κατά πλειοψηφία και τις δύο ενστάσεις, εγκρίνοντας πλέον σε επίπεδο Ολομέλειας τη μετάδοση του διαφημιστικού μηνύματος, αφού, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της αρχής, «σε ό,τι αφορά τα αποσπάσματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μικρά τμήματα των διαφημίσεων άλλων εταιρειών από τρίτους, ενώ σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο από τη χρήση του κινητού, αυτός είναι ορατός».