dimotiko_simboulio_thessalonikis_20110124_01Ως και μετά τα μεσάνυχτα συζητούσαν για τα δημοτικά μέσα ενημέρωσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα; Ότι ιδιωτική εταιρία θα αναλάβει την οικονομοτεχνική μελέτη και από το αποτέλεσμά της θα εξαρτηθεί

το μέλλον της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV100, του Δημοτικού Ραδιοφώνου FM100, του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λόγου και Τέχνης FM100,6 και του Fm101…

Στη συνεδρίαση ακούστηκαν απόψεις των άκρων από το ότι “οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΘΕ, όσον αφορά την εκπαίδευση ήταν βαθειά νυχτωμένοι”, ως το ότι “τα δημοτικά μέσα πρόσφεραν πάρα πολλά στην πόλη και το κοινό της, όλα αυτά τα χρόνια”.

Την κατάσταση στα μέσα περιέγραψαν, από την πλευρά τους, η αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Σ. Ασλανίδου κι ο Γενικός Διευθυντής Φ. Στάγκος. “Παραλάβαμε ένα κέλυφος”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Ασλανίδου, ενώ ο Φ. Στάγκος μίλησε για την προσπάθεια των εργαζομένων να εμφανίσουν ένα καλό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπουτάρης, χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα. Είπε πως “η TV100 είναι, αυτήν τη στιγμή, ένα κουράφι”, φθάνοντας ακόμη και σε ακραίες εκφράσεις "(“σκατά τηλεόραση είναι η TV100” είπε σε κάποια στιγμή)…

Ξεκαθάρισε πως δεν κατηγορείται κανένας από τους πέντε προϊσταμένους που απολύθηκαν “ούτε για κλεψιές, ούτε για ατασθαλίες” και μίλησε για συμβολική κίνηση απομάκρυνσης. Πρόσθεσε πως τα δημοτικά ΜΜΕ “δε θα γίνουν ούτε ιδιωτικά, ούτε Α.Ε.”. κι έκανε λόγο για “πολιτική απόφαση να κρατηθούν τα μέσα”.

Ο κ. Μπουτάρης επανέλαβε, πολλές φορές, ότι, για να ζήσουν τα ΜΜΕ, πρέπει “να φθάσουμε σε ένα νούμερο λειτουργικών εξόδων ανεκτό από τον προϋπολογισμό του δήμου”, λέγοντας, όμως, ότι “αν ήμουν επιχειρηματίας θα την έκλεινα πάραυτα τη Δημοτική Τηλεόραση” και καταλήγοντας να προτείνει “να κάνουμε ένα δημοψήφισμα για την TV100”, για να δεχτεί την λεκτική επίθεση του επικεφαλής της “Ομάδας Δημιουργίας” Κ. Γκιουλέκα.

Από την πλευρά του, ο κ. Γκιουλέκας πρότεινε να γίνει προσπάθεια να παραμείνουν τα μέσα, λέγοντας “θα είμαστε μαζί σας και στην κάθαρση”. Στήριξε τους απολυθέντες και, στη δευτερολογία του, παρουσίασε τα πρακτικά της διαβούλευσης που έγινε από τη γενική γραμματεία Τύπου για τα δημοτικά μέσα, στα οποία, όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς είχαν ταχθεί υπέρ της διατήρησης των δημοτικών μέσων ενημέρωσης. Όσο για την ανακοίνωση της διοίκησης του δήμου ότι ιδιωτική εταιρία θα αναλάβει την χρηματοοικονομική μελέτη, ο επί χρόνια αντιπρόεδρος της ΔΕΠΘΕ, Β. Γάκης, αναρωτήθηκε: “Δεν ξέρετε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας”;

Υπέρ της διατήρησης των μέσων τάχθηκαν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων που μίλησαν στη συνεδρίαση (Ζαργιανόπουλος, Παπαθεμελής, Στεργίου, Μηταφίδης και Μάτης). Καθένας υπέβαλε τις προτάσεις του, για το πώς θα ήταν δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας κι όλοι μίλησαν για “εξορθολογισμό δαπανών”.