19F3AM3STILIΣτο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ θα φιλοξενείται, για ακόμη ένα μήνα η μεγάλη έκθεση «Henri de Toulouse Lautrec». Παράλληλα, χθες εγκαινιάστηκε στο Τελλόγλειο, έκθεση των εργαστηρίων εικαστικών τεχνών της «Ίριδας»,

του Εικαστικού Εργαστηρίου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σταυρούπολης.

Η μεγάλη επισκεψιμότητα στην έκθεση «Henri de Toulouse Lautrec» και το αμείωτο ενδιαφέρον του κοινού για τις παράλληλες εκδηλώσεις, οδήγησε το ΔΣ του Τελλογλείου στην απόφαση να παρατείνει την παραμονή της έκθεσης μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Στόχος της έκθεσης είναι αφενός η γνωριμία με τον ξεχωριστό αυτό δημιουργό, αλλά και η αναβίωση της ατμόσφαιρας της εποχής στο γύρισμα του 19ου/20ού αι. Το υλικό της έκθεσης, περισσότερα από 170 έργα προέρχονται από την ιδιωτική συλλογή του Παύλου και της Μπελίντας Φυρού Μουσείο Ηρακλειδών, από το Μουσείο Orsay στο Παρίσι, το Μουσείο Toulouse Lautrec στο Albi καθώς και από το Château du Bosc (έργα και οικογενειακά κειμήλια) στη Naucelle. Εκτίθενται επίσης διπλά έργα των Lautrec και Van Gogh, που ρίχνουν φως στο πόσο οι δυο ζωγράφοι επηρέασαν ο ένας τον άλλον.

Τα τεκμήρια της έκθεσης εμπλουτίζουν έργα από ιδιωτικές συλλογές στη Γαλλία και Ελβετία, καθώς και πλούσιο αρχειακό υλικό από το Αρχείο Σπητέρη στο Τελλόγλειο. Ενώ τον απόηχο της προσωπικότητας του Toulouse Lautrec σε πιο σύγχρονες εφαρμογές δίνουν μαντίλες, υφάσματα και ρούχα του Γιάννη Τσεκλένη, εμπνευσμένα από τον καλλιτέχνη και τους ιμπρεσιονιστές.

Την εποχή της Belle Epoque ολοκληρώνουν περίπου 150 χαρακτικά και σανγκίνες του Δημήτρη Γαλάνη, του ξεχωριστού αυτού Έλληνα δημιουργού, από τη συλλογή που δώρισε στο Τελλόγλειο το 2002 ο Δημήτρης Τσάμης.

Να σημειωθεί ότι κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 13:00 ως τις 14:00 και κάθε Δευτέρα από τις 19:00 ως τις 20:00 συνεχίζονται οι ξεναγήσεις στην έκθεση «Henri de Toulouse Lautrec» από ιστορικούς της Τέχνης. Εκτάκτως, λόγω των εγκαινίων η σημερινή (21/2/2011) ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τις 18:00 ως τις 19:00. Ώρες λειτουργίας εκθέσεων: Τρίτη, Πέμπτη-Παρασκευή 09.00 - 14.00, Δευτέρα, Τετάρτη 09.00-14.00. & 17.00.-21.00, Σάββατο-Κυριακή 10.00-18.00.

από το www.typosthes.gr