ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΟ ΑΡ. 99 ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΜΑΖΙ ΤΗΣ ΑΛΛΕΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

EVETH_FEYMA_STOYS_DIMOSIOGRAFOUS_20110201_01Υπέρ μιας «οριζόντιας, ομοιόμορφης και ελεγχόμενης συμπίεσης του εργασιακού κόστους», με ταυτόχρονη μείωση τιμών στην αγορά, ώστε οι εργαζόμενοι να αντέξουν τις πιέσεις, τάχθηκε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος.

 

Ο ίδιος ζήτησε μεγαλύτερη ευκινησία και ταχύτητα στην υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις, στις οποίες όντως υπάρχει διαπιστωμένα ανάγκη για κάτι τέτοιο και όπου η μείωση των μισθών θα μπορούσε να αποτρέψει λουκέτα και απολύσεις. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι είναι πλέον έτοιμοι για μια λογική συμπίεση του εργασιακού κόστους, λαμβάνοντας υπόψη τις καταστάσεις.

Στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΕΒΕΘ, ο κ. Μπακατσέλος επεσήμανε ακόμη ότι ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αναζητούν καταφύγιο στο άρθρο 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα, ενώ επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάθε εταιρία, που ακολουθεί αυτή την οδό, παίρνει μαζί της στην «κατηφόρα» άλλες τέσσερις.

Σε σχέση με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο κ. Μπακατσέλος επεσήμανε ότι αν και πολλές αποφάσεις λαμβάνονται «στο πόδι» και δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση της κυβέρνησης με την αγορά και τα επιμελητήρια, ωστόσο «έχουν ψηφιστεί νομοσχέδια, που πέρυσι δεν πιστεύαμε ότι θα μπορούσαν να ψηφιστούν», με θετικές συνέπειες.

Το θέμα είναι, πρόσθεσε, πώς αυτά θα γίνουν πράξη.

Ζήτησε συνεργασία των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, των εφοριών και της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πάταξη του παραεμπορίου πριν τα είδη φτάσουν στα σημεία πώλησης, ενώ εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αναβολής των επιμελητηριακών εκλογών.

Εξάλλου, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Β. Ελλάδος με επιστολές προς την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζητά συνέχεια της προσπάθειας για επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας.

Προτείνει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών στις εξαγωγικές επιχειρήσεις. «Το μέτρο αυτό αποτελεί πρόσθετο κίνητρο απευθείας στήριξης, που δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη και επομένως αισιόδοξες προοπτικές για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», τονίζει.

Παράλληλα, ζητά άμεση εφαρμογή του εξαγγελθέντος μέτρου μείωσης των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%, από 1ης Ιανουαρίου 2011.