ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΔΟΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΛΕΝΑ ΡΑΠΤΗ

ergates_erga_01Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί στις κατασκευαστικές εταιρίες της Βόρειας Ελλάδας, η βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Έλενα Ράπτη. Με ερώτησή της προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ζητά να μάθει αν

μπορεί να εξασφαλιστεί άμεσα η χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αν το υπουργείο μεριμνά για τον άμεσο συμψηφισμό των υποχρεώσεων των αναδόχων έργων προς το δημόσιο με τις οφειλές του δημοσίου προς αυτούς για τις ανεξόφλητες εκτελεσμένες εργασίες κι αν μπορεί να προωθηθεί σχετική ρύθμιση ώστε η έκδοση τιμολογίου έργου για τις εκτελεσμένες και πιστοποιημένες εργασίες να γίνεται στο χρόνο είσπραξης και όχι πριν από αυτόν, αφού η καθυστέρηση καταβολής των οφειλομένων αναγκάζει τους αναδόχους να πληρώνουν φόρους για ποσά που δεν εισέπραξαν.

Η κ. Ράπτη υπογραμμίζει πως “την ίδια στιγμή που οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις εξυπηρετούν με μεγάλη δυσκολία τις τεράστιες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τους πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα είναι ανενεργά, δεν υπάρχουν δημοπρατήσεις νέων έργων και οι εκτελεσμένες εργασίες πληρώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις από αυτοδιοίκηση και φορείς του δημοσίου”. 

Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα τονίζει: “Η κατάσταση είναι δραματική. Πολλές ανώνυμες τεχνικές εταιρείες έχουν χρεοκοπήσει ενώ οι περισσότερες από τις υπόλοιπες συντηρούνται οριακά την ίδια στιγμή που βλέπουν τα λίγα μεγάλα έργα να έχουν γίνει αποκλειστικό προνόμιο κατασκευαστικών ομίλων της Αθήνας”.

Να σημειωθεί πως ο Σύνδεσμος Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών  Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας έχει καταθέσει δημόσια μια σειρά από σημαντικές προτάσεις.