orfanotrofeio_melissa_01Πυρά προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξαπέλυσε χθες ο δήμος Θεσσαλονίκης, με αφορμή το «λουκέτο» που απειλεί τα ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα και τα ΚΕΠ από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, η μη κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Θεσσαλονίκης, για το εν λόγω θέμα, το πρόβλημα υπάρχει επειδή η αιρετή Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν αναλαμβάνει τις οικονομικές ευθύνες που έχει απέναντι σε αυτά τα ιδρύματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν ιδρύματα όπως το ορφανοτροφείο θηλέων «Μέλισσα» αλλά και τα Κέντρα Ενημέρωσης Πολιτών. Στρέφεται, δε, ευθέως κατά του κ. Ψωμιάδη, καθώς επισμαίνει ότι «επί δύο μήνες τώρα η αιρετή Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας κωφεύει στις συνεχείς οχλήσεις για κάλυψη των λειτουργικών δαπανών τους».

Ο δήμος επικαλείται το άρθρο 94 του Ν.3852/2010 («Καλλικράτης») περί Μεταφοράς Αρμοδιοτήτων από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στους Δήμους, που αφορά σε ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα, τα ΚΕΠ, την Πολεοδομία, το τμήμα Περιπτέρων και άλλες υπηρεσίες. Όπως υποστηρίζει, ο νόμος προβλέπει ρητά πως μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011 οι δαπάνες τους καλύπτονται απ’ την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και νυν αιρετή Περιφέρεια.

«Παρ’ όλα αυτά, έγγραφο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας που απαντά σε αίτημα της «Μέλισσας» για την επίλυση του ζητήματος κάνει λόγο για ευθύνη του Δήμου σε ό,τι αφορά την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του ιδρύματος», αναφέρεται στην ανακοίνωση του δήμου.

Επισημαίνεται, τέλος, πως ο δήμος έχει αποστείλει δύο φορές ενημερωτικά έγγραφα και στην ΠΚΜ και στο αρμόδιο υπουργείο.