orfanotrofeio_prigkipos_01Άκρως θετική είναι η απάντηση της Κομισιόν στην ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου για την   αποκατάσταση του παλιού ελληνικού Ορφανοτροφείου, στην Πρίγκηπο της Πόλης.  Το ιστορικό συγκρότημα, που επιστράφηκε πρόσφατα στο Πατριαρχείο από το τουρκικό κράτος μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θεωρείται το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης και

χρειάζεται επείγουσες και πολυδάπανες παρεμβάσεις για να διασωθεί από την κατάρρευση. Στο χώρο του Ορφανοτροφείου, το Πατριαρχείο σχεδιάζει να λειτουργήσει διεθνές διαθρησκευτικό και περιβαλλοντικό κέντρο.

Στην απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. κ. Fueleαναφέρει δύο βασικές δυνατότητες ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης των σχετικών εργασιών, εναλλακτικές μεταξύ τους:

  • Την προτεραιότητα «προαγωγή των πολιτιστικών δικαιωμάτων, της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και της προστασίας και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς», που περιλαμβάνεταιστη στρατηγική ευρωπαϊκής προενταξιακής χρηματοδότησης προς την Τουρκία και απαιτεί αίτημα εκ μέρους των τουρκικών αρχών.
  • Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Culture, το οποίο προϋποθέτει σύμπραξη τουλάχιστον τριών οργανώσεων από τρεις διαφορετικές χώρες.

Ως ευρωβουλευτής ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έχει επισκεφθεί επανειλημμένα την Κωνσταντινούπολη για συμμετοχή σε εκδηλώσεις των Πράσινων της γειτονικής χώρας, ενώ το Δεκέμβριο του 2009 είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πατριάρχη ενόψει της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα.

Σε σημερινή επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο, με παράλληλη κοινοποίηση προς τις τουρκικές αρχές, μέσω της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, καθώς και προς το τουρκικό πράσινο κόμμα Yesiller, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ενημερώνει για τη θετική εξέλιξη σημειώνοντας: 

«Για τους Οικολόγους Πράσινους και το διεθνές πράσινο κίνημα, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα στην πολιτική μας. Ιδιαίτερα για τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες, θεωρούμε ότι αποτελούν πλούτο για τις χώρες όπου ζουν αλλά και γέφυρες φιλίας. Πάγια θέση μας είναι ότι τα θέματα αυτά πρέπει να τοποθετούνται στο ευρωπαϊκό τους πλαίσιο.

Η επιστροφή του κτιρίου του Ορφανοτροφείου της Πριγκίπου στο Πατριαρχείο, μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αποτελεί για μας βήμα με ιδιαίτερη συμβολική σημασία, ως πρώτη απόδοση μειονοτικής περιουσίας από το τουρκικό κράτος προς τους δικαιούχους της.

Επιστέγασμα της εξέλιξης αυτής θα ήταν η αποκατάσταση του κτιρίου, που αποτελεί και σημαντικό μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, ώστε να διασωθεί και να στεγάσει το διεθνές διαθρησκευτικό και περιβαλλοντικό κέντρο που σχεδιάζετε. Το σημαντικό αυτό βήμα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με την εξεύρεση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση του εκ των πραγμάτων πολυδάπανου έργου αποκατάστασης.

……Θέτω με χαρά τις πληροφορίες αυτές στη διάθεση του Πατριαρχείου, ελπίζοντας ότι θα αποτελέσουν την αρχή θετικών εξελίξεων για την αποκατάσταση του μνημείου. Με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή και του αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ευρωκοινοβουλίου, θα είμαι και στη συνέχεια στη διάθεσή σας, για κάθε βοήθεια που θα μπορώ να προσφέρω».