aigiptos_moumparak_20110210_01Δε φεύγει με τίποτε ο Χόσνι… Αντίθετα, απηύθυνε διάγγελμα προς τον αιγυπτιακό λαό, το βράδυ της Πέμπτης. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόνσι Μουμπάρακ, υπό την πίεση ενός άνευ προηγουμένου κινήματος αμφισβήτησης, μεταβίβασε

χθες εξουσίες προς τον αντιπρόεδρο της χώρας Όμαρ Σουλεϊμάν, παραμένοντας στην εξουσία και προκαλώντας την οργή των διαδηλωτών.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η μεταβίβαση εξουσιών δεν είναι «επαρκής».

Στο Κάιρο οι εξαγγελίες του Χόσνι Μουμπάρακ προκάλεσαν την απογοήτευση και την οργή των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταχρίρ. Εκατοντάδες διαδηλωτές πέταξαν τα παπούτσια τους προς την οθόνη από την οποία μεταδόθηκε η ομιλία του Χόσνι Μουμπάρακ, πράξη που εκφράζει περιφρόνηση στον αραβικό κόσμο φωνάζοντας: «Κάτω ο Μουμπάρακ», «Δίνε του, δίνε του».

Ο αντιπρόεδρος, Ομάρ Σουλεϊμάν, κάλεσε λίγο αργότερα τους διαδηλωτές να επιστρέψουν στα σπίτια τους δεσμευόμενος «για τη διατήρηση της ασφάλειας» και «τη διαφύλαξη της επανάστασης των νέων».

Άλλοι πρότειναν γενική απεργία και ζήτησαν από τον στρατό, που είχε αναπτυχθεί στην περίμετρο της διαδήλωσης, να λάβει θέση. Το Αλ-Αραμπίγια μετέδωσε σήμερα πως το Ανώτατο Συμβούλιο των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων θα προβεί «σε λίγο σε μια σημαντική ανακοίνωση», χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, προσωπικότητα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, προειδοποίησε με μήνυμα στο Twitter ότι η Αίγυπτος «θα εκραγεί» και πρόσθεσε ότι ο στρατός οφείλει να επέμβει «για να σώσει τη χώρα».

Υψηλόβαθμο στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου κόμματος της Αιγύπτου, εξέφρασε απόψε φόβους ότι ο στρατός της χώρας ενδέχεται να προετοιμάζει στρατιωτικό πραξικόπημα.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ