kalamaria_01Στη δημιουργία «Τράπεζας Γης» για την Καλαμαριά επανέρχεται η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Εκτιμά ότι το αίτημα, που έχει διατυπωθεί εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες από τους ΟΤΑ, έχει πλέον ωριμάσει.

Σύμφωνα με την κ. Αράπογλου, ένας από τους δήμους που προσπαθεί να αποκτήσει οικόπεδα, που έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι πράσινου, αθλοπαιδιών, σχολικών κτιρίων κτλ, είναι και ο δήμος Καλαμαριάς. Περίπου 50 οικόπεδα διάσπαρτα σε όλες σχεδόν τις γειτονιές του δήμου πρόκειται να αποδοθούν και το συνολικό ποσό που απαιτείται για τις απαλλοτριώσεις, με αναφορά την εμπορική αξία των οικοπέδων, ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις, αν δεν αποζημιωθούν άμεσα οι ιδιόκτητες των οικοπέδων, αυτά θα οικοδομηθούν, «πνίγοντας» κυριολεκτικά μια πυκνοδομημένη περιοχή καθώς αρκετοί χώροι είναι παραλιακοί.

Στις εκτάσεις αυτές περιλαμβάνονται και ιδιοκτησίες που βρίσκονται στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα (το οποίο ήδη έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πρασίνου, αρχαιολογικός χώρος και ιστορικός τόπος) και οι οποίες εμποδίζουν την μεταβίβαση και αξιοποίηση του συνολικής έκτασης 380 περίπου στρεμμάτων χώρου και τη μετατροπή του σε υπερτοπικής σημασίας πάρκο.

Όπως αναφέρει η κ. Αράπογολου, «αυτονόητο είναι ότι ο δήμος δεν μπορεί να καταβάλει τέτοιου ύψους ποσό». Η μόνη εφικτή λύση, όπως τονίζει, είναι αντί να καταβληθεί χρηματική αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, να τους δοθεί ως αντάλλαγμα ίσης αξίας έκταση γης από αυτές που ανήκουν στο Δημόσιο (προφανώς μέσω της ΚΕΔ), ελευθερώνοντας έτσι τα προς απαλλοτρίωση οικόπεδα και αποδίδοντάς τα προς αξιοποίηση στους αντίστοιχους Δήμους.

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης ρωτά τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών εάν σκέπτονται να δρομολογήσουν τη δημιουργία «Τράπεζας Γης».