Προσπάθεια «απαξίωσης» και «εξαθλίωσης» των μηχανικών του νομού, που είτε είναι αυτοαπασχολούμενοι, είτε είναι οργανωμένοι σε πολύ μικρές εταιρίες, καταλογίζει στην κυβέρνηση η Διοικούσα Επιτροπή Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση «η Κυβέρνηση με τη φορολογική ‘μεταρρύθμιση’ και το νέο ασφαλιστικό νόμο που επέβαλε, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί αγωνίζονται να ισοσκελίσουν στο σύστημα εσόδων - εξόδων το προϊόν του πνευματικού τους μόχθου και της γραφειοκρατικής ταλαιπωρίας που υφίστανται κατά την εκτέλεση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, με τις ελάχιστες κατηγορίες εξόδων που αναγνωρίζει ο νέος φορολογικός κώδικας».

Σε ό,τι αφορά τις μελέτες δημοσίων έργων, η Διοικούσα της ΝΔ, σημειώνει ότι «μετά από προσχηματικό διάλογο 14 μηνών, η κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση προτάσεις όπως η κλήρωση για την ανάθεση των μελετών, η κατάργηση των ορίων των εκπτώσεων και η διαδικασία της ανάθεσης με βάση τη χαμηλότερη προσφορά, χωρίς καμία τεχνική αξιολόγηση των διαγωνιζομένων». Προσθέτει επίσης ότι «στον όλο ‘προσχηματικό’ διάλογο δεν τέθηκε από την πλευρά της κυβέρνησης σε προτεραιότητα η ασφάλεια των έργων (σε μία χώρα έντονα σεισμογενή), η οποία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη δέσμευση όλων των διπλωματούχων μηχανικών της χώρας, αλλά υποσκάπτεται με την εισαγωγή στο σύστημα όλου του υπολοίπου δήθεν ‘τεχνικού’ προσωπικού. Είναι τουλάχιστον τραγικό το γεγονός ότι η ασφάλεια των έργων υποσκελίστηκε από την ‘οικονομία’ κατασκευής».

Η Ν.Δ. προτείνει:

• Επικαιροποίηση και συμπλήρωση των τεχνικών προδιαγραφών των μελετών.

• Θεσμοθέτηση Μητρώου Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗ.Κ.Ι.Ε.) και η εκ βάθρων αναδιοργάνωση του Μητρώου Μελετητών Δημοσίου.

• Πιστοποίηση των Τεχνικών Επαγγελμάτων που απαιτούνται για την παραγωγή τεχνικού και βιομηχανικού έργου.

• Εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης και συγκεκριμένα των ελεγκτικών μηχανισμών και απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών.

• Θέσπιση αξιοκρατικών και αντιγραφειοκρατικών διαδικασιών στην ανάθεση, εκπόνηση και επίβλεψη μελετών και έργων, που θα διασφαλίζουν την ποιότητα, την οικονομία και την ταχύτητα παραγωγής τους.