Από τη Θεσσαλονίκη έγινε ένα μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας προς όφελος των πιστών και γενικότερα της κοινωνίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ανακοίνωσε,

από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, πως η Αρχιεπισκοπή και τα Μοναστήρια της αποφάσισαν να ενώσουν την περιουσία τους για τη δημιουργία ενός Ταμείου Εκκλησιαστικής Πρόνοιας.
Εξήγησε ότι στόχος είναι «τα εισοδήματα απ’ όλα αυτά να πάνε για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού». Ελπίζουμε, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, να μας επιστρέψουν τα δεσμευμένα εκκλησιαστικά ακίνητα. «Η Εκκλησία έμαθα να ζει με τα λίγα» πρόσθεσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε την ανακοίνωση στο πλαίσιο της θεμελίωσης του ξενώνα συγγενών ασθενών που θα ανεγερθεί πλησίον του Θεαγένειου Θεραπευτηρίου Θεσσαλονίκης. Παρόντες ήταν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, Ιεράρχες, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παν.Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, πολιτικοί και εκπρόσωποι Τ.Α.
Ο κ. Ιερώνυμος κατά πληροφορίες απάντησε και στις αιχμές του Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει φωνή και δεν μπορεί να παραμένει βουβή, λέγοντας πως " εγώ θα μιλάω εκεί που πρέπει και όταν πρέπει, δεν μου λείπει το θάρρος, αλλά ο καθένας όπου ετάχθη. Η καταστροφή αυτού του τόπου υπήρξε γιατί δεν ξεκαθαρίστηκαν οι ρόλοι", πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα την Κύπρο.