ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ

varbitsiotis_01Πιο φτωχή είναι από χθες βράδυ, η Θεσσαλονίκη. Ο σπουδαίος ποιητής, Τάκης Βαρβιτσιώτης, δεν ζει πλέον ανάμεσά μας. Η πόλη που τόσο αγάπησε και τον ενέπνευσε τον αποχαιρετά, αλλά δεν τον ξεχνά.


Ο Τάκης Βαρβιτσιώτης γεννήθηκε το 1916 στη Θεσσαλονίκη, όπου και διέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Σπούδασε νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 1940 διορίστηκε δικηγόρος. Η μεγάλη του αγάπη όμως ήταν η ποίηση και αποφάσισε να μείνει αποκλειστικά αφοσιωμένος σε αυτήν.

Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών χαρακτηρίστηκε από τον Οδυσσέα Ελύτη ως "βαθύς γνώστης της λυρικής τέχνης[...], ποιητής Ευρωπαίος, που του αξίζει ο έπαινος όχι μόνο της ιδιαίτερης του πατρίδας αλλά των καλλιεργημένων ανθρώπων όλου του κόσμου".

H πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει με ανακοίνωσή της τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του κορυφαίου ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη. "Το ήθος του", αναφέρεται στην ανακοίνωση, "ο δυναμισμός και ο λυρισμός της τέχνης του, η συστηματική ακάματη και χαμηλόφωνη ενασχόλησή του με την ποίηση τον καθιέρωσαν και του έδωσαν μια μοναδική θέση στην Ελληνική Γραμματεία".

Την είδηση του θανάτου του έδωσε, από το βήμα, χθες βράδυ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Δυο λεπτά νωρίτερα, το salonicanews είχε μεταδώσει τη δυσάρεστη είδηση.

Ο ποιητής τιμήθηκε με πολλά βραβεία και είδε το έργο του να μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες, ενώ ο ίδιος εκπροσώπησε την Ελλάδα σε παγκόσμια συνέδρια, έδωσε διαλέξεις σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού ενώ το έργο του έχει μελετηθεί από πλήθος μελετητών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.