«Έλληνες και Γερμανοί-Εικόνες του άλλου», είναι το θέμα της διάλεξης που θα δοθεί τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011, στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των

125 χρόνων από το διορισμό του πρώτου έμμισθου προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.

Ο καθηγητής Χανς Αϊντενάιερ γεννήθηκε το 1937 στη Στουτγάρδη. Είναι επίτιμος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες δημοσιεύσεις στα γερμανικά και ελληνικά, αλλά και διάφορες δραστηριότητες για τη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στη Γερμανία.

Από το 1974 ως το 1994 δίδαξε Μεσαιωνική και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας. Στη συνέχεια και έως το 2002, δίδαξε Βυζαντινολογία και Νεοελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, καθώς και ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, Κρήτης (Ρέθυμνο) και Λευκωσίας.

Οι εκδηλώσεις για τα 125χρονα από το διορισμό του πρώτου έμμισθου προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη θα συνεχιστούν με μία μεγάλη εκδήλωση στις 15 Μαρτίου, επέτειο της έναρξης της εκτόπισης των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνουν το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γενικό Προξενείο της Γερμανίας, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και η Πανελλήνια Οργάνωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941/1944, έχουν προσκληθεί ως εισηγητές ο καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χάγκεν Φλάισερ, ο δρ. Νικόλαος Τζαφλέρης, εξωτερικός συνεργάτης του United States Holocaust Memorial Museum, ο Βόλφγκανγκ Σουλτχάις, τέως πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας και ο Παρασκευάς Σοφιδιώτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941/1944, παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Κρίστοφερ Σμινκ Γκουστάβους «Μνήμες Κατοχής, τόμος ΙΙ. Ιταλοί και Γερμανοί στα Γιάννενα και η καταστροφή της εβραϊκής κοινότητας», από την ιστορικό, Ρένα Μόλχο. Τέλος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Ηλία Γιαννακάκη «Ο Χάγκεν Φλάισερ και οι Πόλεμοι της Μνήμης», (Ελλάδα 2010, 52’, γυρισμένο για τη σειρά «Παρασκήνιο» της ΕΤ1). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.