Μαζικές και δυναμικές ήταν οι πορείες των εργατικών συνδικάτων στη Θεσσαλονίκης. Είχαν πάθος αλλά και πλήθος. Ειδικά σ’ αυτήν του ΠΑΜΕ συμμετείχαν 5.000 εργαζόμενοι.

Η πορεία ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε στο Διοικητήριο(στο πρώην ΥΜΑ-Θ).

Με λιγότερο κόσμο αλλά εξίσου δυναμική παρουσία διαδήλωσαν τα μέλη του Εργατοϋπαλληικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων. Οι εκπρόσωποι των αριστερών σχημάτων που εκπροσωπούνται στο ΕΚΘ συμμετείχαν αρχικά στη συγκέντρωση μπροστά από το ΕΚΘ και, στη συνέχεια, ενώθηκαν με το μπλοκ του ΠΑΜΕ.

Και… μηχανοκίνητα

Στην πορεία του ΠΑΜΕ πήρε μέρος και… μηχανοκίνητο τμήμα! Ιδιοκτήτες και οδηγοί φορτηγών διεθνών μεταφορών ανέβηκαν στα οχήματά τους (χωρίς τους τράκτορες) και έκαναν τη δική τους πορεία στους δρόμους του κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Κορνάροντας και μαρσάροντας, κατάφεραν να στραφούν πάνω τους όλα τα βλέμματα. Κάποιοι από αυτούς κρατούσαν σημαίες του ΠΑΜΕ.

Μικροεπεισόδια μετά την πορεία

Δυστυχώς, δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και δυνάμεων των ΜΑΤ, μετά την ολοκλήρωση των πορειών. Ομάδα νεαρών επιτέθηκε με πέτρες κατά του Αστυνομικού Τμήματος Άνω Πόλης επί της οδού Αγίου Δημητρίου. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα. Κυνήγησαν τους νεαρούς από τα στενά προς την οδό Εγνατία.

Οι αντιεξουσιαστές κατεβαίνοντας την οδό Πλάτωνος έβαλαν φωτιά σε κάδους τους οποίου έσβησαν περίοικοι πριν από την άφιξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Επιτέθηκαν στο super market Αρβανιτίδης που βρίσκεται στην ίδια οδό και προκάλεσαν φθορές. Έσπασαν παρμπρίζ αυτοκινήτων και κατέληξαν στην πλατεία αρχαίας αγοράς, όπου ενώθηκαν με άλλους διαδηλωτές.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν και προσήγαγαν έναν νεαρό ο οποίος είναι φοιτητής του Πολυτεχνείου. Ο προσαχθείς αυτήν την ώρα (11.12 της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου 2011), οδηγείται στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, για να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα και, στη συνέχεια, του ανακριτή.

Κατά τη διάρκεια της πορείας, μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών προκάλεσε φθορές σε super market στην οδό Ιασωνίδου και στα GOODY'S της οδού Εθνικής Αμύνης.

Και τραυματίας

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ μεταφέρθηκε νεαρός ο οποίος τραυματίστηκε από οπλοβομβίδα κρότου λάμψης που πέταξε κατά πάνω του αστυνομικός στη διάρκεια των επεισοδίων. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο τραυματίας είναι φοιτητής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ. Μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών, αποχώρησε από το νοσοκομείο.