ΠΑΡΤΕ ΜΕΤΡΑ, ΛΕΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Έγγραφο προς τους προϊσταμένους όλων των δικαστηρίων της χώρας, απέστειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης και το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.

«Όπως προκύπτει από τις δύο πρόσφατες επιθέσεις, ο χώρος της Δικαιοσύνης έχει στοχοποιηθεί», σημείωνει ο κ. Καστανίδης, υπογραμμίζοντας ότι «το φρόνημα των δικαστών δεν επιτρέπεται να καμφθεί από τέτοιου είδους επιθέσεις και με κάθε τρόπο πρέπει να διασφαλισθεί η απόλυτη ελευθερία τους να κρίνουν και να αποφασίζουν κατά συνείδηση, σεβόμενοι μόνο το Σύνταγμα και τους νόμους».
Συνεχίζοντας, καλεί τους προϊστάμενους όλων των δικαστηρίων να διαμορφώσουν μέσα σ’ έναν μήνα, σε συνεργασία με το διοικητή της αρμόδιας αστυνομικής δύναμης της πόλης όπου βρίσκεται το δικαστικό μέγαρο, σχέδιο αυξημένης προστασίας του μεγάρου, το οποίο θα κοινοποιηθεί στο υπουργείο.
Μέχρι τότε, ζητεί από τους διευθύνοντες των δικαστηρίων να φροντίσουν, ώστε να μην εισέρχεται κανείς στο δικαστικό μέγαρο χωρίς προηγούμενο έλεγχο της ταυτότητας και των αποσκευών που φέρει.
Τέλος, τους καλεί να θέσουν σε άμεση λειτουργία -με τη συνδρομή των κατά τόπους αστυνομικών αρχών αν χρειαστεί- όλα τα συστήματα προστασίας που διαθέτουν.