ΜΑΥΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κουκλοθεατρική παράσταση με τίτλο «Fête de la Musique» θα δοθεί αύριο Κυριακή, 9 Ιανουαρίου 2011, στις 12:00 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.  Η παράσταση είναι σπονδυλωτή και αποτελείται από έξι μικρές σκηνές όπου η μουσική ...
«ζωντανεύει» έμψυχα και άψυχα αντικείμενα. Ουσιαστικά πρόκειται για χορογραφίες όπου οι χορευτές είναι ψάρια, λουλούδια και πουλιά. 
Συντελεστές της κουκλοθεατρικής παράστασης είναι οι: Χριστίνα Βασιλείου, Φαίη Βουγίδου, Ναυσικά Κατσικέα, Στέλλα Νέδογλου, Βαγγελιώ Σταμάτη, Θεοδοσία Τουρτόγλου και Αλέγρα Φρανσέ. 
Τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Hocus Pocus και τις χορογραφίες επιμελήθηκαν οι: Βερονίκη Τσουγκράνη και Τατιάνα Μύρκου.

Οι HOCUS POCUS αυτοσυστήνονται

«Επιτρέψτε μας να βγούμε από το σκοτάδι της σκηνής και να συστηθούμε! 
Είμαστε η κουκλοθεατρική ομάδα Μαύρου Θεάτρου Hocus Pocus, μια από τις ελάχιστες ομάδες στην Ελλάδα που εξασκεί τη συγκεκριμένη τεχνική και η μοναδική μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη. 
Ο λόγος που μας οδήγησε στη δημιουργία αυτής της ομάδας ήταν η ανάγκη μας για έκφραση και δημιουργία και επειδή εντυπωσιαστήκαμε και αγαπήσαμε το «Μαύρο Θέατρο». Βλέποντας λοιπόν ότι η συγκεκριμένη τεχνική δεν είναι πολύ γνωστή και γνωρίζοντας την αγάπη των παιδιών για το κουκλοθέατρο αποφασίσαμε να ασχοληθούμε συστηματικότερα μ’ αυτό το είδος τέχνης. 
Δημιουργηθήκαμε τον Ιανουάριο του 1997 ως εθελοντική ομάδα της ΧΑΝΘ, η οποία 2002 μετεξελίχτηκε σε Αστική Εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Αποκτήσαμε το δικό μας εργαστήριο, όπου κατασκευάζονται οι κούκλες και έχουμε πάρει μέρος σε πολλά φεστιβάλ σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. 
Είμαστε οι: Χριστίνα Βασιλείου, Φαίη Βουγίδου, Ναυσικά Κατσικέα, Στέλλα Νέδογλου, Βαγγελιώ Σταμάτη, Θεοδοσία Τουρτόγλου, Αλέγρα Φρανσέ.

Λίγα λόγια για το Μαύρο Θέατρο 
Το «Mαύρο Θέατρο» ή τεχνική της σκοτεινής κάμερας, όπως αλλιώς λέγεται, ξεκίνησε από την Κίνα και ακόμη και σήμερα βρίσκουμε επιβιώσεις του στο γιαπωνέζικο κουκλοθέατρο και τις μαριονέτες της Κίνας. Μόλις τον τελευταίο αιώνα αναπτύχθηκε ιδιαίτερα στην Τσεχία με τους περίφημους πλέον θιάσους της Πράγας. 
Στο σύγχρονο Μαύρο Θέατρο οι ηθοποιοί-κουκλοπαίχτες, φορώντας ολόσωμες μαύρες στολές παίζουν σε σκηνή, η οποία είναι καλυμμένη με μαύρο ύφασμα. Οι ειδικοί φωτισμοί με λάμπες διαχωρισμού χρωμάτων (black light) τους δίνουν τη δυνατότητα «να εξαφανίζονται» ενώ τα αντικείμενα- κούκλες που παίζουν λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Το παιχνίδι αυτό ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο δημιουργεί ένα συναρπαστικό και μοναδικό θέαμα.