ΕΝΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

4thessalonisiΤην μετάλλαξη της Πλατείας Ναυαρίνου και τη μετονομασία της σε… Ναλαφρήνο παρουσίασε την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011 το «Θεσσαλονήσι (Thessaloniisi)- Ένα νησί στο μυαλό σου». Πρόκειται για ένα διαδικτυακό πρότζεκτ που δείχνει μια διαφορετική εικόνα της πόλης, βασισμένη στην φαντασία των πολιτών της.

Και αφού είναι φανταστικό όλα μπορούν να συμβούν: Χριστούγεννα, στην κορυφή του όρους Σέιχ Τσου, τραμ στη διασταύρωση των οδών Ερμού με Βενιζέλου, κανάλια παρόμοια με αυτά της Βενετίας κάτω από την Καμάρα, ουρανοξύστες και η όπερα του Σίδνεϊ στο λιμάνι κα.

Όλα ξεκίνησαν από «μια ομάδα των σουητντριμιστών αρχιτεκτόνων (Αντώνης Βλαβογελάκης, Δημήτρης Πατρίκης, Σάββας Λεσπουρίδης, Πάνος και Γιώργος Γιαννούλας, Αντωνία Ευθυμιάδου)». Οι ιδέες τους φιλοξενήθηκαν σε περιοδικά και εκθέσεις και πριν λίγους μήνες επανεμφανίστηκαν με ένα blog (thessalonisi.wordpress.com), μία σελίδα στο Facebook (facebook.com/thessalonisi) και ένα τηλεοπτικό κανάλι: youtube.com/thessalonisi.

«Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που η χρησιμότητά του μπορεί να χαρακτηριστεί ως αμφισβητούμενη, πολλαπλή, απροσδιόριστη και άλλα τέτοια! Μπορεί κάποιος να το δει, σαν ευκαιρία σκοτώματος χρόνου από το γραφείο, ή σαν σπινθήρα σκέψης και δημιουργίας!», αναφέρει ο Αντώνης Βλαβογελάκης στη σελίδα τους στο facebook.

Και προσθέτει: «Πολίτης λοιπόν είναι όποιος το δηλώσει επώνυμα ή με nickname σε κάποια από τις ηλεκτρονικές του σελίδες! (…) Ακόμη πιο χαρούμενους μας κάνει ο Πολίτης, που αφήνει τη φαντασία του και τη δημιουργικότητα του ελεύθερη και συμμετέχει στη δεξαμενή φαντασιώσεων του Νησιού!

Το εδαφικό καθεστώς του Θεσσαλονησίου, είναι περίεργο, αλλά απλό! Ως έδαφος, χωρικά ύδατα και εναέριος χώρος του θεωρείται ο χώρος που καταλαμβάνει ανα πάσα στιγμή ο κάθε Πολίτης! Είναι σαφές ότι οι ευτραφείς Πολίτες, εφόσον καταλαμβάνουν μεγαλύτερη επιφάνεια, θα ονομάζονται επιφανείς Πολίτες!

Το πολίτευμα του νησιού, σκεφτήκαμε να ονομάζεται Κοινοβουλευτική Πρωτοβουλία.

Ο κάθε Πολίτης μπορεί να προτείνει νόμους, μέτρα, έργα κλπ που θα ήθελε να ισχύουν/πραγματοποιηθούν! Οι προτάσεις μπορούν να αφορούν οτιδήποτε! (Όπως το να οριστεί δια νόμου το τετράγωνο σχήμα στα μπιφτέκια!) Οι προτάσεις θα συζητιούνται μέσω σχολίων – comments στο μπλογκ και στη facebook page!».

Όσο για την τελευταία πρόταση; Η πλατεία Ναυαρίνου παύει πλέον να είναι η συνηθισμένη με τις γκρίζες πολυκατοικίες, τα αρχαία, το πλακόστρωτο και τα κόκκινα παγκάκια. Στο… Ναλαφρήνο κυριαρχούν οι πολύχρωμες πολυκατοικίες, ένα καταπράσινο πάρκο περιμετρικά των αρχαίων και στο κέντρο μια πισίνα με νεροτσουλήθρες! «Τουριστική ανάπτυξη με βάση τον ελληνικό ήλιο και τα μνημεία μαζί, ταυτόχρονα σα μια γροθιά!», αναφέρουν οι δημιουργοί της πρότασης.