ΤΙ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ “ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ”

Μία πράσινη προσέγγιση για τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, προτείνει η δημοτική κίνηση «Ενεργοί πολίτες – Οικολογία στην Πράξη», του δήμου Θεσσαλονίκης. Την προσέγγιση αυτή παρουσίασε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε, κατά την οποία, εισηγήσεις και αποτελέσματα θα τεθούν υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου, ενώ θα αναρτηθούν και στο νέο ιστότοπο της παράταξης, www.ecothess.gr

 

«Θα θέσουμε όλες τις εισηγήσεις αλλά και όλες τις δυνάμεις μας στην διάθεση της διοίκησης γιατί εμείς θέλουμε να πετύχει να αλλάξει το σημερινό αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η θεοποίηση της αποκομιδής, όχι γιατί τη στηρίξαμε στο δεύτερο γύρο, αλλά γιατί αν δεν τα καταφέρει, θα υποχωρήσει η ποιότητα ζωής όλων μας», τόνισε οεπικεφαλής της παράταξης, Χρήστος Μάτης.

O δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, παρουσίασε το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στο δήμο, γα την ανακύκλωση τονίζοντας ότι η παραγωγή απορριμμάτων μειώθηκε την τελευταία πενταετία κατά τουλάχιστον 10%.

Ο βιολόγος, Γιώργος Μπλιώνης, συντονιστής της Γραμματείας της Πολιτικής Κίνησης των Οικολόγων Πράσινων στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας έχει αποτύχει λόγω της ιδεολογίας του καταναλωτισμού, αλλά και της έλλειψης πολιτικής για μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση σκουπιδιών. Πρόσθεσε, δε, ότι η διαλογή και επεξεργασία ανακυκλώσιμων υλικών δημιουργεί δεκαπλάσιες θέσεις εργασίας σε σχέση με την καύση ή την ταφή τους.

Ο παλαιοπώλης, Σάκης Καβακόπουλος ανέλυσε τις προτάσεις για την επισκευή και επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, και σημείωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν προϊόντα που μπορούν να επισκευασθούν.

Ο χημικός περιβαλλοντολόγος, Κώστας Νικολάου, αναφορικά με τις μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, επεσήμανε ότι είναι ακριβότερες από τους ΧΥΤΑ ως κόστος επένδυσης και λειτουργίας και προϋποθέτουν την αποτυχία της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης.

Για την επανάχρηση και επανοικείωση των σκουπιδιών μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ιορδάνης Στυλίδης, δίνοντας πολλά παραδείγματα από το διεθνή χώρο αλλά και από τους φοιτητές του, οι οποίοι στο πλαίσιο του μαθήματος που διδάσκει, κατασκεύασαν τσάντα από αποδείξεις, φωτιστικό από παλιά τράπουλα και διαχωριστικό-κουρτίνα από σακούλες σκουπιδιών.

Ο πρώην αντιδήμαρχος καθαριότητας(επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου), Βαγγέλης Δημητρίου ανέλυσε τα προβλήματα που αντιμετώπισε όταν είχε την ευθύνη του τομέα αλλά και τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου για την ανακύκλωση.

Τις προεκλογικές θέσεις της Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη (σ.σ. παράταξης Μπουτάρη), για τη διαχείριση των απορριμμάτων παρουσίασε ο Σπύρος Στεκούλης, τονίζοντας ότι χρειάζεται ευρεία συναίνεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην παρέμβαση που έκανε η κ. Στέλλα Δημητριάδου, από το περιβαλλοντικό Σύλλογο Ασσήρου, «Οι φίλοι της γης», εξέφρασε την διαφωνία των κατοίκων της περιοχής που φιλοξενεί το ΧΥΤΑ (τον οποίο χαρακτήρισε χωματερή) και την αντίθεση τους στη λειτουργία μονάδας καύσης.