Μπαράζ απολύσεων στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει το ΠΑΜΕ

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ

Την κήρυξη 24ωρης απεργία με ανοιχτή ημερομηνία πραγματοποίησης της, θα προτείνει το ΠΑΜΕ στη ημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Θα ζητήσει, επίσης, να γίνει διαχειριστικός έλεγχος των δύο τελευταίων θητειών του ΕΚΘ και του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΜΑΚΙΝΕ). 

Αυτο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη -και δημοτικός σύμβουλος- Σωτήρης Ζαριανόπουλος σε συνέντευξη Τύπου.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «μπαράζ απολύσεων» σε επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και εκβιασμούς -εκ μέρους των εργοδοτών- για να εφαρμοστεί, με το "έτσι θέλω" εκ περιτροπής εργασία, μείωση ημερών ή ωρών εργασίας, μείωση μισθών κατά 20-25% και υπογραφή ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας.
O κ. Ζαριανόπουλος αναφέρθηκε σε εταιρία από τον κλάδο του ιματισμού με 13 εργαζόμενους που πρότεινε την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης με μείωση μισθών κατά 25%. Επειδή δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο η εταιρία απευθύνθηκε στην ομοσπονδία ιματισμού η οποία απέρριψε την πρόταση.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ είπε ότι τα περισσότερα κρούσματα απολύσεων, μειώσεων μισθών, ημερών και ωρών εργασίας, παρατηρούνται στους κλάδους του ξύλου και των ξενοδοχείων και ανέφερε ενδεικτικά 13 επιχειρήσεις κατεργασίας ξύλου και 9 ξενοδοχεία.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση ("η πιο αντιλαϊκή που πέρασε ποτέ"), όπως και τη στάση της ΓΣΕΕ και της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕ) στο ζήτημα των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων("τις αποδέχονται ως «έσχατο μέτρο»".) Πρόσθεσε πως «κανένας εργαζόμενος που θα δεχτεί, με οποιοδήποτε τρόπο, μείωση μισθού, δεν πρόκειται να σώσει τη θέση εργασίας του. Ο κόσμος έχει «γεμίσει» με εργαζόμενους που σιώπησαν, ανέχτηκαν να δουλεύουν ακόμα και απλήρωτοι για μήνες και τελικά απολύθηκαν, χάνοντας και μισθούς και θέσεις δουλειάς».

Σχόλια