ΚΗΔΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

ALBANIA CLASHES FUNERALΚηδεύτηκαν σήμερα το μεσημέρι, στο Αργυρόκαστρο και το Φιέρι, οι δύο εκ των συνολικά τριών νεκρών διαδηλωτών κατά τα προχθεσινά αιματηρά επεισόδια στα Τίρανα.

 

Το πολιτικό κλίμα παραμένει φορτισμένο στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, ιδίως έπειτα από τη μετάδοση εικόνων από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, στις οποίες προβάλλονται μέλη της Εθνικής Φρουράς και των Σωμάτων Ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον των διαδηλωτών και δύο άντρες να πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, ο οποίος δήλωσε ότι οι διαδηλωτές πυροβολήθηκαν από «κοντινή απόσταση» και από όπλα που δεν ανήκουν σε αστυνομικούς και σε μέλη της Εθνικής Φρουράς, χθες, παραδέχθηκε ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από το εσωτερικό του Προεδρικού Μεγάρου και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας «έκαναν, απλά, το καθήκον τους».

Η Γενική Εισαγγελία της Αλβανίας εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον έξι ανώτατων αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας και της Εθνικής Φρουράς. Οι έξι αξιωματικοί είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας, της κατάχρησης εξουσίας και της υπέρβασης αρμοδιοτήτων. Όμως, τα εντάλματα δεν έχουν εκτελεστεί ακόμη από τις αστυνομικές αρχές.

Οι δηλώσεις του κ.Μπερίσα και η μη σύλληψη των έξι ανώτατων αξιωματικών προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε, για άλλη μια φορά, τον πρωθυπουργό ότι είναι «προστάτης του κρατικού εγκλήματος». Η αντιπολίτευση διεμήνυσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της, έως ότου απομακρυνθεί η κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση στην πολιτική ηγεσία της Αλβανίας να αποστασιοποιηθεί από τη βία και να δεσμευθεί για μια συμβιβαστική λύση.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Αμερικανός πρέσβης στα Τίρανα Αλεξάντερ Αρβιζού δήλωσε ότι «η βία θα μπορούσε να αποφευχθεί. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί. Πολλοί χαρακτήρισαν τη διαδήλωση ως πορεία εναντίον της διαφθοράς. Ποτέ κανείς δεν αμφισβήτησε ότι η διαφθορά είναι μια πραγματικότητα στην Αλβανία (...) η βία όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Τώρα χρειάζεται η επίτευξη μιας πολιτικής λύσης».

Εξάλλου, ο αλβανός πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι συναντήθηκε με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, με τους οποίους συζήτησε τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ