Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΤΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΚΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Παν. Ψωμιάδη, πριν δυο μέρες, για το χαρακτηρισμό νομών της περιοχής ευθύνης του ως παραμεθόριες περιοχές, προκάλεσαν την ευγενική αντίδραση του βουλευτή Πέλλας, Γ. Καρασμάνη. Σε επιστολή του, προς τον περιφερειάρχη, ο βουλευτής τον ενημερώνει ότι

ο νομός Πέλλας έχει χαρακτηριστεί, ήδη, παραμεθόριος, από το 2007, από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, της οποίας ο βουλευτής ήταν… πρόεδρος!

Προσθέτει, μάλιστα, ότι η Πέλλα ειδικά έχει χαρακτηριστεί, από το 2007, νομός προβληματικός, κατηγορίας Α, με κοινή απόφαση των τότε υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Εσωτερικών.

Όσον αφορά για ποιον λόγο στο νέο νομοσχέδιο της νυν κυβέρνησης δεν περιλαμβάνεται διάταξη ώστε να υπάροχυν ειδικά κίνητρα για τις παραμεθόριες περιοχές, είναι επειδή η διάταξη την οποία είχε συμπεριλάβει η υπουργός Λούκα Κατσέλη, διαγράφτηκε από τον συνάδελφό της, Μιχ. Χρυσοχοϊδη!

Ο κ. Καρασμάνης ενημερώνει, ακόμη, τον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, ότι στα γειτονικά Σκόπια υπάρχει, σε εξέλιξη, διαφημιστική καμπάνια προς επιχειρηματίες, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η φορολογία για τις νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις είναι στο 10%, τη στιγμή που στη χώρα μας φθάνει στο 45%…

Η πλήρης επιστολή Καρασμάνη έχει ως εξής:

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Με έκπληξη διάβασα στις εφημερίδες τις δηλώσεις σου για το χαρακτηρισμό Νομών της Κεντρικής Μακεδονίας ως παραμεθορίων περιοχών.
Προφανώς είσαι ελλιπώς ενημερωμένος.
Ειδικότερα σε ότι αφορά το Νομό της Πέλλας, χαρακτηρίσθηκε παραμεθόριος και προβληματικός μετά από απόφαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής το 2007, της οποίας υπήρξα Πρόεδρος. Στη συνέχεια η απόφαση αυτή επικυρώθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια της Βουλής. Ο δε χαρακτηρισμός του Ν. Πέλλας ως προβληματικού κατηγορίας Α ήταν κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εσωτερικών της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας το 2007.
Υποθέτω ότι δεν αγνοείς αγαπητέ Παναγιώτη ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι τυχαίες… ήταν αποτέλεσμα μακρών αγώνων για ν’ αναδείξω τα τεράστια προβλήματα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει ο τόπος μου: της μάστιγας της ανεργίας, της αποβιομηχάνισης, του οικονομικού και δημογραφικού μαρασμού… και βέβαια δεν αγνοείς Παναγιώτη ότι κι άλλοι Νομοί θα ήθελαν πάρα πολλοί να πετύχουν μία τέτοια απόφαση υπέρ των συμπολιτών τους.
Να σου θυμίσω ακόμη αγαπητέ Παναγιώτη ότι με την απόφαση που πέτυχα να ενταχθεί ο Νομός μας στους παραμεθόριους και προβληματικούς Νομούς, κατάφερα τα παρακάτω πλεονεκτήματα :
Α) Με το επίδομα παραμεθορίων περιοχών έρχονται 15 εκατομμύρια ευρώ στο Νομό κάθε χρόνο που ενισχύουν την τοπική αγορά.
Β) Μειώνονται κατά 50% τα ένσημα για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα για όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε προγράμματα δανείων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Γ) Προβλέπεται επιδότηση κατά 50% στους υπαλλήλους Δημοσίων Υπηρεσιών, Ν.Π.Δ.Δ., ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας.

Δ) Προηγούνται οι νέοι του Νομού για την πρόσληψη σε θέσεις του Δημοσίου στο Νομό έναντι των νέων των άλλων Νομών, αλλά ακόμη μοριοδοτούνται με 30 επιπλέον μόρια για την πρόσληψή τους σε προκηρύξεις σε όλη την Επικράτεια.
Ε) Προέβλεπε ο προηγούμενος Νόμος ειδικά κίνητρα στις επιχειρήσεις.
Και κάτι ακόμη, υπήρχε πρόβλεψη να συμπεριληφθεί το ιδιαίτερα ουσιαστικό κίνητρο επιδότησης του εργασιακού κόστους για την Πέλλα ( 12% ). Κάτι το οποίο είχε πετύχει εδώ και χρόνια η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Δεν προλάβαμε όμως να το κάνουμε ως Κυβέρνηση διότι απαιτείτο ειδική άδεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνω επίσης ότι η προηγούμενη Υπουργός η κυρία Κατσέλη, στην παρουσία του Προσχεδίου του Επενδυτικού Νόμου στις 29 Ιουλίου 2010, είχε συμπεριλάβει διάταξη με ειδικά κίνητρα για τις παραμεθόριες περιοχές, πλην όμως ο Υπουργός ο κύριος Χρυσοχοϊδης τη διέγραψε και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ως θέμα στο νέο Νομοσχέδιο.
Επιπλέον αγαπητέ Παναγιώτη, η κυρία Κατσέλη ως Υπουργός Εργασίας σήμερα σε επίσημη απάντηση που μου έχει δώσει, παραδέχεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζει αντίστοιχα προβλήματα με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το αποδίδει δε στη μετεγκατάσταση βιομηχανιών εκτός συνόρων και στην αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων και προτείνει ν’ ασκηθούν όμοιες πολιτικές στην Κ. Μακεδονία με αυτές που εφαρμόζονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ιδιαίτερα δε στις περιοχές της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας που όπως γνωρίζεις συγκαταλέγεται και η Πέλλα.
Πιστεύω ότι περιττεύει να σ’ ενημερώσω φίλε Παναγιώτη ότι είναι σε εξέλιξη διαφημιστική καμπάνια των γειτονικών Σκοπίων, με την οποία καλούνται επενδυτές να επενδύσουν στο συγκεκριμένο κρατίδιο με ιδιαίτερους ευνοϊκούς όρους (χαμηλό φορολογικό συντελεστή στα κέρδη και στο εισόδημα 10%, μηδενικό συντελεστή στα επαναεπενδυόμενα κέρδη έναντι του 45% που έχουμε εμείς).
Όπως αντιλαμβάνεσαι γι’ αυτό αγωνίζομαι για τους παραμεθόριους και προβληματικούς κατηγορίας Α Νομούς.
Αυτά για την ενημέρωσή σου.
Φιλικά,
Γιώργος Καρασμάνης

από το thestival.blogspot.com