ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Γ. ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ

Με αφορμή την απαράδεκτη και επικίνδυνη παραβατική συμπεριφορά της τουρκικής αεροπορίας, καθώς και πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο, καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου των εορτών των Χριστουγέννων αλλά και των τελευταίων ημερών, 48 ώρες μάλιστα πριν ...την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιώργος Κουμουτσάκος υπέβαλλε σχετική ερώτηση στην Ε. Επιτροπή, ζητώντας να πληροφορηθεί:
· Εάν είναι ενήμερη για τις παραβιάσεις που σημειώθηκαν στις 30/12/2010, στις 3-4/01/2011, καθώς και για τις παραβιάσεις που σημειώθηκαν παραμονή των Θεοφανείων και 48 ώρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ για συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.Εάν συνεχίζει να παρακολουθεί και να καταγράφει τα περιστατικά παραβιάσεων του ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου, παραβάσεων του FIR Αθηνών και υπερπτήσεων ελληνικών νησιών, προβαίνοντας ταυτόχρονα στις απαραίτητες και ενδεδειγμένες παραστάσεις προς την τουρκική πλευρά.
· Εάν την ανησυχεί το γεγονός ότι η προκλητική και επικίνδυνη για την ασφάλεια κράτους-μέλους αυτή συμπεριφορά ενός υποψήφιου προς ένταξη κράτους αντί να μειώνεται, τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει ποσοτική έξαρση και ποιοτική επιδείνωση. Τέλος, εάν προτίθεται να εξετάσει και άλλους-αποτελεσματικότερους-τρόπους αντίδρασης προκειμένου να καταστεί σαφές στην τουρκική πλευρά ότι θα πρέπει να αλλάξει στάση και πολιτική, καθώς ο σεβασμός στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδες στοιχείο για την πρόοδο της ενταξιακής της πορείας.
Ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε σχετικά:
«Η ερώτηση προς την Επιτροπή έχει διπλό σκοπό. Πρώτον, να ενημερωθούν για ακόμα μια φορά οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί για την επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο, και δεύτερον να ενισχυθεί η υποτονική σε σχέση με τη σοβαρότητα των γεγονότων αντίδραση της κυβέρνησης. Θα περίμενε κανείς επιπλέον διπλωματικές ενέργειες, δηλαδή έκτακτο και έντονο διάβημα και στην τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα, με κλήση του Τούρκου Πρέσβη στο Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και έκτακτες σχετικές ενημερώσεις της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και διμερώς στους εταίρους και συμμάχους.
Μια τέτοια αναβαθμισμένη ελληνική αντίδραση είναι επιβεβλημένη όχι μόνο λόγω των ειδικότερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς των τελευταίων ημερών, αλλά και ιδιαίτερα λόγω της επικείμενης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ και της εκεί συνάντησής του με τον κ. Ερντογάν».