ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ τ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Διετέλεσε υπουργός Βόρειας Ελλάδας (έτσι ήταν τότε ο τίτλος του μετέπειτα υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, το οποίο, πλέον, έχει καταργηθεί). Ήταν φυσικό, ο Νικόλαος Μάρτης, να μη μείνει ασυγκίνητος, ως γνήσιος Μακεδόνας, στην απόφαση της Συρίας να αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα.

Γι αυτό και ο κ. Μάρτης, με επιστολή του προς τον πρέσβη της Συρίας στην Ελλάδα, αναπτύσσει μια σειρά από επιχειρήματα, για να αποδείξει το λάθος της Συριακής κυβέρνησης. Το πλήρες κείμενο της επιστολής του έχει ως εξής:

Ο επιστολογράφος σας, είμαι Μακεδών. Υπήρξα βουλευτής 16 χρόνια, εκ των οποίων 12½ χρόνια Υπουργός Κυβερνήσεων του αειμνήστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή και Γ. Ράλλη (ως Υφυπουργός Εμπορίου, Υπουργός Βιομηχανίας και Υπουργός Μακεδονίας Θράκης).
Πολέμησα κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 7 χρόνια ως Εφ. Αξιωματικός, με συμμετοχή: α) Στη Μάχη των Οχυρών Μακεδονίας-Θράκης, κατά τη Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδος, τον Απρίλιο 1941, β) Στη Μάχη Ελ-Αλαμέιν (Αφρικής), γ) Στη Μάχη Ρίμινι (Ιταλίας), και δ) Στη Μάχη των Αθηνών το Δεκέμβριο 1944.
Επισκέφθηκα δύο φορές τη χώρα σας.
Το 1943 ως Έφεδρος Αξιωματικό της Ορεινής Ταξιαρχίας, γνωστή ως Ταξιαρχία Ρίμινι, που μετά την εκπαίδευση που κάναμε στη Συρία (περιοχή της ΠΑΜΗΡΑΣ) πήγαμε στην Ιταλία (Ρίμινι).
Το 1967 ως Υφυπουργός Εμπορίου στα εγκαίνια της Εκθέσεως Δαμασκού.
Αφορμή της επιστολής μου είναι η εσφαλμένη απόφαση της Συρίας να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», διότι με την απόφαση της αυτή η Συρία αρνείται την ιστορία της.
Ως γνωστόν, μετά το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Μακεδών διάδοχος του ο Σέλευκος διοίκησε το ασιατικό τμήμα της Περσικής Αυτοκρατορίας που τμήμα ήταν η σημερινή Συρία. Στη Συρία έκτισε πολλές πόλεις, την ΣΕΛΕΥΚΕΙΑ, τη ΛΑΟΔΙΚΕΙΑ κτλ. Και πόλεις που είχαν τα ονόματα πόλεων της Μακεδονίας (ΒΕΡΟΙΑ, ΕΔΕΣΣΑ) και αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας (ΔΙΟΝ, ΠΕΛΛΑ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ).
Ο γεωγράφος Στράβων αφού επισκέφθηκε τη Σελευκιδιακή Συρία και είδε πόλεις που είχαν ονόματα πόλεων και αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, πριν έρθουν οι Σλάβοι στη Βαλκανική, την ονόμασε ΜΙΚΡΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Προφανώς τη θεώρησε ως τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας και όχι της δολίως δημιουργηθείσας το 1944 από τον Τίτο, με σύμφωνο γνώμη Στάλιν προς έλεγχο του Αιγαίου για τα επεκτατικά σχέδια της Σοβιετικής Ένωσης.
Η ονομασία συνεπώς των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» εκτός της άγνοιας της ιστορίας της (ως ΣΕΛΕΥΚΙΔΙΑΚΗΣ) θα κινδυνεύσει και να θεωρηθούν από τους ανιστόριτους ή αφελείς οι κάτοικοι της Συρίας (της Μικρής Μακεδονίας) ως απόγονοι των Σλάβων.
Η Συρία, όπως και άλλες χώρες που αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» πρέπει να ανακαλέσουν την απόφαση τους αυτή και διότι:
Ο Γεωγράφος της Αρχαιότητας Στράβων γράφει: «Ελλάς ουν εστί η Μακεδονία».
Η Παλαιά Διαθήκη αναφέρει ότι: «Ο Έλλην Βασιλεύς θα νικήσει τον Πέρση Βασιλέα» [Προφήτης Δανιήλ, Κεφ. 8].
Οι Μακκαβαίοι αρχίζουν: «Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών ο υιός του Φιλίππου ενίκησε τον Δαρείο».
Ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τις πόλεις της Μακεδονίας Φιλίππους, Θεσσαλονίκη και Βέροια που είχαν προ Χριστού τα αυτά σημερινά ελληνικά ονόματα. Μίλησε στα ελληνικά και έγραψε επιστολές προς Θεσσαλονικείς και Φιλιππησίους στην Ελληνική.
340 Καθηγητές Αμερικανικών και άλλων πανεπιστημίων έγραψαν γράμμα προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα και του ζητούν να ανακαλέσει την απόφαση του Προέδρου Μπους που ονόμασε τα Σκόπια «Μακεδονία», αγνοώντας την πάγια πολιτική των ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Δυστυχώς ανιστόρητοι, αφελείς και ύποπτοι σύμβουλοι τον παρέσυραν και εκθέτει τον αμερικανικό λαό.
Νικολάος Μάρτης
Πρώην Υπουργός