ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ

Δεν πήραν με καλό μάτι τις εξαγγελίες Μπουτάρη για την πάταξη του παραεμπορίου, στη δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη" (με επικεφαλής τον Τρ. Μηταφίδη. Απαντούν με σκληρή γλώσσα και απαιτούν να δοθούν άδειες στους αλλοδαπούς μικροπωλητές!
Σε ανακοίνωσή τους αναρωτιούνται με ποιον τρόπο θα γίνει η πάταξη του παραεμπορίου: "Μήπως εξαπολύοντας τη Δημοτική Αστυνομία κατά των φτωχοδιάβολων μικροπωλητών – που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μετανάστες", ρωτούν; Κι επιμένουν: "Θα δείξει άραγε τον ίδιο ζήλο απέναντι στους ευυπόληπτους επιχειρηματίες της πόλης μας που έχουν καταργήσει πολλά πεζοδρόμια με τα τραπεζοκαθίσματα, τις ζαρντινιέρες, τις σόμπες αερίου και τις αυθαίρετες, επεκτάσεις των μαγαζιών τους, που θυμίζουν θερμοκήπια οπωροκηπευτικών";
Θυμίζουν την περίπτωση του μετανάστη Τόνι Ονουά, ο οποίος σκοτώθηκε το 2007 στην Καλαμαριά, πέφτοντας από τον 1ο όροφο καφετέριας, κατά την καταδίωξή του από αστυνομικούς. Θεωρούν ότι δεν ευθύνονται οι μετανάστες για την οικονομική κρίση, καθώς μειώνεται η αγοραστική κίνηση των Θεσσαλονικέων.
Χρησιμοποιούν αυστηρή γλώσσα: "Ο κ. Μπουτάρης πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι δήμαρχος του Εμπορικού Συλλόγου και των μεγαλοεπιχειρηματιών αλλά όλων των πολιτών της Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα των χειμαζόμενων, στους οποίους μάλιστα υποσχέθηκε προεκλογικά «δίχτυ κοινωνικής προστασίας»", λένε σε κάποιο σημείο της ανακοίνωσης. 
Απαιτούν "να δοθούν άμεσα άδειες και χώρος στους μικροπωλητές, ώστε να εργάζονται σε συνθήκες ισοτιμίας με τους υπόλοιπους πολίτες", για να γλιτώσουν από την "εκμετάλλευση διάφορων κυκλωμάτων" και "τον «κλεφτοπόλεμο» με την Αστυνομία". 
Ζητούν, τέλος, συγκρότηση του «Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών», όπως προβλέπει ο νέος αυτοδιοικητικός νόμος.

Η πλήρης ανακοίνωση της παράταξης "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη", με κλικ εδώ.