ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

KTHVE_LOXANTRA_231210_04Απίστευτο –κι όμως αληθινό! Πάνω από 60.000 άνθρωποι παρακολούθησαν, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, τις παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Κι έτσι… γεμίζουν τα ταμεία του!

Η αθρόα προσέλευση θεατών απέφερε περισσότερα από 500 χιλιάδες ευρώ στα ταμεία του θεάτρου, σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών.

Ο Σωτήρης Χατζάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από πέρσι είχε μειώσει τις τιμές των εισιτηρίων. Όπως δήλωσε όμως η εντυπωσιακή άνοδος της τάξης του είκοσι πέντε τοις εκατό σε σχέση με πέρσι δεν οφείλεται μόνο στα φτηνότερα εισιτήρια.

«Ο κόσμος επαναπροσδιορίζει τις επιλογές του εξαιτίας της κρίσης, μειώνει τις εξόδους του άρα επιλέγει με ποιοτικά κριτήρια» υποστήριξε.

Έτσι, το ΚΘΒΕ «έχει την ευχέρεια να πληρώνει την μισθοδοσία που είναι 280 χιλιάδες ευρώ το μήνα», όπως είπε ο κ. Χατζάκης.

Το ΚΒθΕ έχει επιχορήγηση από την οποία πληρώνει πέρα από τη μισθοδοσία των 270 ανθρώπων, το ΙΚΑ, την εφορία αλλά και τα χρέη ύψους δυο εκατομμυρίων ευρώ. Ποσό που πριν τρία χρόνια, έφτανε περίπου τα τριάμιση εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, η “Λωξάντρα” στο Βασιλικό Θέατρο προσέλκυσε περίπου 15.000 θεατές σε λιγότερο από έναν μήνα παραστάσεων, “Ο κ. Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι”, στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, έκοψε 10.000 εισιτήρια, ο «Χιονάνθρωπος» του Ευγένιου Τριβιζά έκοψε 18.000 εισιτήρια(κι όλοι πίστευαν ότι η παράσταση θα κατέβαινε στην Αθήνα μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα).

Τον ερχόμενο Μάιο το ΚΒΘΕ ετοιμάζεται να «κατηφορίσει» στην Αθήνα και παράλληλα ετοιμάζονται πέντε νέες παραγωγές. Ανάμεσα σ’ αυτές:

«Η Στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του θρυλικού Γεωργιανού σκηνοθέτη Ρόμπερτ Στούρουα. Το ρόλο του Πετρούκιου θα ερμηνεύσει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης ενώ την Κατερίνα θα ενσαρκώσει η Δήμητρα Ματσούκα.

Το «Υπάρχει και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου.

Το «Διαμάντια και Μπλουζ» της Λούλας Αναγνωστάκη.

Το «Deja vu» του Κάφκα σε μια μορφή μαύρης κωμωδίας σκηνοθετημένο από τον Λιθουανό σκηνοθέτη Τσέζαρι Γκραουζίνι.

Το κλιμάκιο Μακεδονίας-Θράκης θα δώσει περισσότερες από σαράντα παραστάσεις στις ακριτικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος παρουσιάζοντας τρία μονόπρακτα του Τσέχωφ με τίτλο «Ιστορίες για αρκούδες» και, για το καλοκαίρι, ο σκηνοθέτης Χατζάκης ετοιμάζει την έβδομη παράσταση του από το 2000, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Θα παρουσιάσει στο κοινό μια κλασσική κωμωδία με πολύ γέλιο μακριά από μοντερνισμούς, απομιμήσεις και μεταμοντέρνες πινελιές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ