ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Η ΕΤΙΤΙΒΕ

Περισσότερο με... ελβετικούς σουγιάδες (ξέρετε, εκείνους που κόβουν, πριονίζουν, ανοίγουν μπουκάλια μπίρας, βγάζουν φελλούς, βοηθούν στο φαγητό αφού γίνονται και κουτάλι και πιρούνι -τελευταία κυκλοφορούν και με τμήμα που είναι... στικάκι usb) μοιάζουν οι δημοσιογράφοι ιδιωτικών καναλιών, παρά με ρεπόρτερ. Αυτό καταγγέλλουν τα μέλη της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος (ΕΤΙΤΒΕ).

"Με αγανάκτηση διαβάσαμε σε blogs της Β. Ελλάδας για εργαζόμενους σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς που εκτελούν ταυτόχρονα καθήκοντα Δημοσιογράφου, Εικονολήπτη, ηχολήπτη και ποιος ξέρει άλλο τι τους επιβάλει ο Καναλάρχης. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται είναι χαρακτηριστικές και καθιστούν ολοφάνερες τις συνθήκες δουλείας που επικρατούν στα Περιφερειακά Κανάλια. Σε επιχειρήσεις δηλαδή που υποτίθεται ότι επιτελούν κοινωνικό έργο και υπερασπίζονται, σε καθημερινή βάση, τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, πλην των δικών τους", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους.
Μάλιστα επισημαίνουν ότι, όπως είναι φυσικό, τα ρεπορτάζ των... πολυεργαλείων γίνονται "μπροστά στα μάτια Βουλευτών, Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Πολιτικών και γενικότερα των «Αρχόντων» της κάθε περιοχής, που όπως φαίνεται, το μόνο τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική τους προβολή. Ας μας πουν οι κύριοι αυτοί πότε ενδιαφέρθηκαν για τις συνθήκες που εργάζεται αυτός που, σε κάθε συνέντευξη, έχουν απέναντί τους και βλέπουν ότι στο ένα χέρι έχει την κάμερα, στο άλλο το μικρόφωνο και ταυτόχρονα τους υποβάλλει και τις ερωτήσεις. Πότε τον ρώτησαν αν πληρώνεται, αν δουλεύει οχτάωρο και, προπάντων, αν είναι ασφαλισμένος", αναρωτιούνται.
Προειδοποιούν ότι στο εξής θα δημοσιοποιούν κάθε περίπτωση με ονόματα και... διευθύνσεις και θα προσφεύγουν, επίσης ονομαστικά, "για κάθε μία περίπτωση στο ΕΣΡ, στο ΣΕΠΕ ή στον εισαγγελέα, ανάλογα με το παράπτωμα που καταγγέλλεται".
Κάνουν λόγο για "εργασιακό μεσαίωνα που προσπαθούν να επιβάλουν ορισμένοι ιδιοκτήτες Περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών στα Κανάλια τους" και ζητούν από τις αρχές της κάθε περιοχής, από τα Εργατικά Κέντρα, και από τους ίδιους τους εργαζόμενους - "θύματα αυτής της εκμετάλλευσης", να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Η γνώμη μας
Από την πλευρά μας να σχολιάσουμε ότι παρόμοια φαινόμενα θα πληθαίνουν καθημερινά, με το πρόσχημα της κρίσης. Επίσης, ότι η ολοένα βελτιούμενη τεχνολογία, θα οδηγήσει (όπως έγινε και στο παρελθόν και θα γίνει και στο μέλλον) σε εξαφάνιση ορισμένων ειδικοτήτων. Όπως δείχνουν τα πράγματα, πρώτοι θα την πληρώσουν οι... λινκάδες. Με την εξάπλωση του Ίντερνετ και τις ταχύτητες που ανεβαίνουν συνεχώς, ειδικά στις ασύρματες συνδέσεις, θα χρειάζονται σε ελάχιστες περιπτώσεις. Τα ψηφιακά μοντάζ, που κάνουν την υπόθεση μοντάζ πολύ πιο εύκολη από παλιά, περιορίζουν την εργασία του μοντέρ -ευτυχώς, δεν την εξαφανίζουν. Όσο για τους ηχολήπτες, έχουν προ πολλού περιοριστεί στις αρμοδιότητες του στούντιο, αφού τα εξωτερικά τηλεοπτικά συνεργεία έχουν πάψει να τους χρησιμοποιούν εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Τέλος, οι οπερατέρ θα χρειάζονται όσο υπάρχει ανάγκη για ένα ένα καλό, καλλιτεχνικό, επαγγελματικό πλάνο...
Με απλά λόγια: Μερικά πράγματα τρέχουν πιο γρήγορα από ΄μας. Η επαγγελματική επιβίωσή μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές μας ικανότητες κι εργατικότητα. Κι αυτό ισχύει και για τους δημοσιογράφους: Ο καιρός που διεκπεραιώναμε έχει περάσει ανεπιστρεπτί.