ΛΙΓΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΕ ΔΗΜΟΣΙΩΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ...

«Θα ήθελα να μπορώ να θεωρώ τον Ταγίπ -θα χρησιμοποιήσω μια λέξη που χρησιμοποιούμε σε μια ιδιαίτερη περιοχή της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι λέξη που την καταλαβαίνουν και οι Τούρκοι- "καρντάση". Για εμάς σημαίνει ένας άνθρωπος με ειλικρίνεια, ντόμπρος, ένας καλός άνθρωπος, με καλές προθέσεις. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ καλή βάση, για να συνεχίσουμε την προσέγγιση και για να έχει αυτή αίσιο τέλος».

Λόγια του Γιώργου Παπανδρέου, πρωθυπουργού της Ελλάδας, για τον Ταγίπ Ερντογάν, πρωθυπουργό της Τουρκίας. Λίγο αργότερα, όμως, προχώρησε σε δημόσιο διάβημα κατά της επεκτατικής τακτικής της Τουρκίας στο Αιγαίο! Η πολιτική του μαστίγιου και του καρότου, όπως υποστηρίζουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ή προειλημμένες αποφάσεις όπως υποστηρίζει μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ;
Το θέμα των υπερπτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο έθεσε με έμφαση ο Γ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη συνάντηση των τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ. Αφού επισήμανε ότι "την περασμένη Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την άφιξη του στην Τουρκία, μαχητικά πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι", διερωτήθηκε: "Γιατί; Ποιο το νόημα; Τι προσπαθεί να αποδείξει η Τουρκία;", προσθέτοντας: "Αυτές οι ενέργειες δεν πρόκειται να αλλάξουν το καθεστώς στο Αιγαίο, να είστε βέβαιοι για αυτό. Πρέπει να σταματήσουν, καθώς τραυματίζουν το κλίμα εμπιστοσύνης".
Μάλιστα, για το θέμα αυτό, η αντιπολίτευση στην Τουρκία επικρίνει, σήμερα, τον Ταγίπ Ερντογάν. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης λένε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ήταν αμήχανος και σιώπησε σε βασικά θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος το πάει πιο μακριά. Η Χουριέτ λέει ότι η επίσκεψη του Παπανδρέου θα ματαιώνονταν μετά την αναφορά του πρωθυπουργού στις υπερπτήσεις, αλλά παρενέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Νταβούτογλου. Πριν ξεκινήσει από το Παρίσι ο πρωθυπουργός, πήρε τη διαβεβαίωση από τον κ. Νταβούτογλου ότι δεν θα υπήρχαν άλλες παρόμοιες ενέργειες.
Λίγο νωρίτερα, πάντως, το ίδιο αμήχανος ήταν ο Παπανδρέου, όταν ο Ερντογάν δήλωνε πως έγιναν προσπάθειες με θετικά αποτελέσματα να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας...

Νέα εποχή;
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία, αλλά και κάποια μέσα στην Ελλάδα, υποστηρίζουν ότι ήδη οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν νέα εποχή, όπως δήλωσαν χθες Παρασκευή το βράδυ οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, και Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Οι κύριοι Παπανδρέου και Ερντογάν ανήγγειλαν ότι θα υπάρξει συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον ερχόμενο Ιούλιο. «Πήραμε την απόφαση να συναντηθούμε ξανά τον Ιούλιο, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Δεν μπορούμε να δομήσουμε το μέλλον μας πάνω στις δυσκολίες του παρελθόντος, ή στην αρνητική γλώσσα του παρελθόντος. Πρέπει αυτά να τα αφήσουμε πίσω και μπορούμε να δουλέψουμε, για να δημιουργήσουμε μία καινούργια γλώσσα, ώστε να χτίσουμε το μέλλον μας», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου. Πρότεινε επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο περιγράφονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, από εκείνη της γειτνίασης, προς μία σχέση εταιρική. Έτσι θα έπρεπε να χαρακτηρίζουμε τη σχέση μας», είπε.
Ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε τις παρατηρήσεις του Τούρκου ομολόγου του και σημείωσε ότι «οι οραματικές μας στοχεύσεις, που θα δώσουν τη δυναμική, για εμάς, τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά και των λαών μας, είναι να προχωρήσουμε σε μία διαφορετική βάση ειρήνης και συνεργασίας, που θα είναι προς όφελος όλων».

Μας φταίει η ορολογία...
«Πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ορολογία, που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες, γιατί ο στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τους λαούς μας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο μέλλον στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο για να έχουμε μία θάλασσα ειρήνης», παρατήρησε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στο λεξιλόγιο, που συχνά χρησιμοποιείται για την περιγραφή των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
«Δεν είμαστε δέσμιοι του παρελθόντος. Το αντίθετο. Συζητάμε τα προβλήματα του παρελθόντος με μεγάλη ειλικρίνεια», σημείωσε, με τη σειρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αυτό, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση, «να προχωρήσουμε συστηματικά μπροστά, γιατί ξέρουμε ότι κατά βάση και οι δύο λαοί, όπως και οι δύο κυβερνήσεις και θέλουμε, αλλά και είναι και προς όφελός μας, να κάνουμε τα βήματα μπροστά για μία ριζικά διαφορετική σχέση».

Σφουγγάρι...
Ο κ. Παπανδρέου είπε ακόμη πως «η εμπιστοσύνη που δημιουργούμε, βασίζεται ακριβώς και στην ειλικρίνεια που έχουμε μεταξύ μας να αντιμετωπίσουμε προβλήματα του παρελθόντος». Αναφέρθηκε, δε, ειδικά στη σημασία της καλής προσωπικής σχέσης, που έχουν οι δύο πρωθυπουργοί για την εμπέδωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
«Πιστεύω ότι υπάρχουν, πρώτα απ’ όλα, οι αντικειμενικές συνθήκες να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση και των δύο Κυβερνήσεων, η θέληση και των δύο λαών, αλλά βεβαίως είναι σημαντική και η δική μας αφοσίωση σε αυτό το στόχο, και η αφοσίωση του Ταγίπ, που δεν αμφισβητώ ότι υπάρχει, αλλά και η δική μου αφοσίωση, στο να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο κ. Παπανδρέου.
Εδώ έπεσε και η προσωνυμία "καρντάσης" για τον Ερντογάν...

Θύμισαν και τα βήματα μπροστά
«Συγκροτήσαμε από κοινού το Συμβούλιο Συνεργασίας ανωτάτου επιπέδου και στην Αθήνα, τον Μάιο του 2010, βάλαμε την υπογραφή μας σε 25 συμφωνίες. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πήραν μια θεσμοθετημένη μορφή», είπε ο κ. Ερντογάν, με τον Έλληνα ομόλογό του να προσυπογράφει: «Ήδη, κάναμε πολλά και σημαντικά βήματα, όπως η συνάντηση του Ανώτατου Συμβουλίου τον Μάιο στην Αθήνα, αλλά και οι υπογραφές τόσων συμφωνιών μεταξύ μας».

Ερντογάν: Άλλο το συρματόπλεγμα κι άλλο το τείχος
«Τα μέτρα που παίρνει η Ελλάδα για τον έλεγχο της παράνομης εισόδου μεταναστών από τον Έβρο, δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως οικοδόμηση τείχους. Το τείχος είναι κάτι διαφορετικό. Το συρματόπλεγμα άλλο», σημείωσε εξάλλου ο τούρκος πρωθυπουργός. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι συνεργάτες του «εργάζονται πάνω σε αυτό το θέμα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέες αποφάσεις.
Όπως ανέφερε «το συρματόπλεγμα δεν είναι κάτι που στρέφεται κατά της Τουρκίας», εξηγώντας ότι πληροφορήθηκε τις λεπτομέρειες του θέματος κατά τη συνομιλία του με τον κ. Παπανδρέου. «Όταν πληροφορήθηκα από τον ομόλογό μου τον αριθμό των λαθρομεταναστών, σχημάτισα μια διαφορετική γνώμη», είπε και πρόσθεσε: «Μου ανέφεραν για ένα εκατομμύριο ανθρώπους. Οι 500.000 εξ αυτών έχουν φτάσει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια», είπε ο κ. Ερντογάν και υπογράμμισε ότι «είναι οξύμωρο εμείς να σκεφτόμαστε την επανεισδοχή βάσει των συμφωνιών 1.000 ατόμων».
«Θα ήταν λάθος να το αποκαλούμε αυτό τείχος, είναι μόνο ένα συρματόπλεγμα, την κατασκευή του οποίου έχουμε συζητήσει μεταξύ μας και υπάρχει πλήρης εμπιστοσύνη», κατέληξε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Συμφώνησαν και στο Κυπριακό!
«Είναι πλέον η στιγμή να βρεθεί μία δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός και συνέχισε: «Γνωρίζω ότι οι Ελληνοκύπριοι ανησυχούν για την ισχύ της Τουρκίας και αν ακόμα επιτευχθεί συμφωνία, ανησυχούν ότι δεν θα κρατήσουμε τις υποσχέσεις μας». Έσπευσε, ωστόσο, να διαβεβαιώσει ότι «αυτές είναι αβάσιμες ανησυχίες, γιατί η τουρκική φιλία είναι ισχυρή και σταθερά θεμελιωμένη».
«Απευθύνω, λοιπόν, έκκληση στους Ελληνοκυπρίους, να κάνουν βήματα και να δουν από κοινού με τους Τουρκοκυπρίους το μέλλον του νησιού», είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «στη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, οι δύο Κοινότητες είχαν πάντα ισχυρή σύνδεση και πιστεύουμε ότι έχουν ιδιαίτερη θέση σε αυτή τη σχέση Ελλάδας - Τουρκίας. Και το να έχουν μια ευτυχή και ευημερούσα ζωή οι δύο Κοινότητες, είναι πολύ σημαντικό. Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα για την επίτευξη αυτού του στόχου, ενισχύοντας τη φιλία μας».
Νωρίτερα την Παρασκευή, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν εγκαινιάσει το στάδιο "Cemal Gürsel" στο Ερζερούμ, όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες της χειμερινής Πανεπιστημιάδας.