ΑΠ' ΤΙΣ ΕΝ ΚΡΥΠΤΩ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΩΣ ΤΙΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία και οι επαφές του με τον Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για εν κρυπτώ συναντήσεις, το Κομμουνιστικό Κόμμα για συμφωνία που αφορά το Αιγαίο, ο ΛΑΟΣ για τετελεσμένα σε βάρος μας, ο Συνασπισμός για μυστική διπλωματία, το ίδιο και η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά για αδιαφανείς διπλωματικές κινήσεις.


Η Νέα Δημοκρατία
Για «εν κρυπτώ συζητήσεις» που «συσκότισαν περισσότερο τις δοκιμαζόμενες, αυτόν τον καιρό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλώντας ερωτηματικά, προβληματισμό και ανησυχία», έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο κ. Παπανδρέου «εσύρθη» στη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, «χωρίς διπλωματική προετοιμασία και συγκεκριμένη ατζέντα».
«Το Ερζερούμ καταγράφεται και προστίθεται στη σειρά των ατυχών διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης, οι οποίες και την Ελλάδα αποδυναμώνουν διπλωματικά και το στόχο, για ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον συνεργασίας στην περιοχή μας, δεν υπηρετούν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

Το ΚΚΕ
Από την πλευρά της, η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύσκεψη του Ερζερούμ επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.
«Η συμμετοχή του κ. Παπανδρέου σε μία αμιγώς εσωτερικού χαρακτήρα σύσκεψη των Τούρκων πρεσβευτών στην Τουρκία υπό τον κ. Ερντογάν, δεν μας γεμίζει απλώς ανησυχίες. Επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει το μεγάλο, το επικίνδυνο βήμα για όλο τον ελληνικό λαό που σημαίνει συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο ΛΑΟΣ
Την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες τετελεσμένων, μέσα από διπλωματική γλώσσα. Αυτό με ανησυχεί πάρα πολύ. Ακόμη περισσότερο, για το γεγονός ότι δεν αντιδρά σε αυτές τις κινήσεις η Ελλάδα», τόνισε μιλώντας σε αθηναϊκό τηλεοπτικό σταθμό.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ, χαρακτήρισε «αδιανόητα» όσα συμβαίνουν στην εξωτερική μας πολιτική. «Πηγαίνουμε στο Ερζερούμ ως τα “κολλητήρια” του Καραγκιόζη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Συνασπισμός
Για «συνέχιση της πολιτικής της μυστικής διπλωματίας» εκ μέρους του πρωθυπουργού, έκανε λόγο ο Κώστας Ήσυχος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και την Αμυνα.
Αναφερόμενος στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Ησυχος σημειώνει ότι αυτή θα μπορούσε να έχει ιστορικό χαρακτήρα, εάν μεταξύ άλλων, «είχαμε στις ανακοινώσεις των δυο πλευρών την οριστική και αμετάκλητη λήξη των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Ελλάδας από την Άγκυρα, εάν είχαμε, έστω, κάποια αναφορά στο διεθνές δίκαιο, με τον οριστικό τερματισμό και την εγκατάλειψη των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο και την άρση του "casus belli" από την γείτονα χώρα, εάν είχαμε κάποια σημάδια πρόθεσης αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εάν είχαμε εγκατάλειψη των σχεδίων κατασκευής του "τείχους του αίσχους" στον Έβρο από τη χώρα μας, που δεν διασφαλίζει μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική».

Η Μπακογιάννη
«Κάθε κίνηση ή προσπάθεια που συντελεί στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, είναι κατ' αρχήν θετική», σημείωσε σε δήλωσή της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντ. Μπακογιάννη, τονίζοντας ωστόσο ότι «η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ, με τις μακρές-δίωρες και πλέον-κατ' ιδίαν συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό, άνευ πρακτικών, είναι φυσικό να εγείρουν ερωτηματικά στους πολίτες και δημιουργούν κλίμα μυστικής διπλωματίας το οποίο υπονομεύει την όποια ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης».

Η Δημοκρατική Αριστερά

Η Δημοκρατική Αριστερά, τέλος, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «Οι αδιαφανείς διπλωματικές κινήσεις επιτρέπουν να αιωρούνται, λιγότερο ή περισσότερο, ευλογοφανή σενάρια για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τη σχέση με τη γείτονα», σημειώνει με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία η Δημοκρατική Αριστερά. Τονίζει ακόμη ότι «η ενημέρωση της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων είναι ζωτικής σημασίας».
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε στην αντεπίθεση, καλώντας τη ΝΔ αλλά και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαβάσουν «έστω και στοιχειωδώς την ομιλία του πρωθυπουργού στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων». Πρόσθεσε πως ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια - και με τόση ένταση - Έλληνας πρωθυπουργός επέδειξε τόση τόλμη, αποφασιστικότητα και σαφήνεια θέσεων για τα εθνικά μας συμφέροντα - και μάλιστα ενώπιον του συγκεκριμένου ακροατήριου.