ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Ως πηγή ενέργειας μπορεί να λειτουργήσει το ανθρώπινο σώμα! Αυτό υποστηρίζει σουηδική μεσιτική εταιρία. Λέει ότι κατόρθωσε να διοχετεύσει την ενέργεια που παράγουν τα σώματα των χιλιάδων ανθρώπων που περνούν καθημερινά από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Στοκχόλμης σε κτίριο της περιοχής!

Το σκέφτεστε; Με το περπάτημά μας στην παραλία της Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, να τροφοδοτούμε με ενέργεια το Δημοτικό Μέγαρο;
«Περίπου 250.000 άνθρωποι περνούν καθημερινά από τον Κεντρικό Σταθμό στη Στοκχόλμη», λέει ο Κλας Γιόχανσον της εταιρίας Jernhusen. «Οι ίδιοι παράγουν από μόνοι τους λίγη θερμότητα, όμως επιδίδονται και σε πολλές δραστηριότητες: αγοράζουν τρόφιμα, αγοράζουν ποτά, αγοράζουν εφημερίδες και βιβλία.» Καθώς τα κάνουν όλα αυτά, παράγουν ακόμη περισσότερη θερμότητα, την οποία, όπως λέει ο Γιόνασον, δεν χρειάζονται, συνεπώς γιατί να μην «ανακυκλωθεί»;
Εδώ, βέβαια, ο κ. Γιόνανσον μας τα χαλάει λίγο. Τα νούμερα δε μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε την ιδέα για το δημαρχείο. Όμως ίσως μας κάνει για άλλα κτίρια...

Πώς λειτουργεί;
Διαβάζω στο site της Ναυτεμπορικής: Όλα άρχισαν το 2008, όταν η Jernhusen άρχισε να χτίζει το «πράσινο» κτήριό της απέναντι από το σταθμό. Χρησιμοποιώντας κοινούς εναλλάκτες ενέργειας στο σύστημα εξαερισμού του σταθμού, οι υπεύθυνοι του ομίλου κατόρθωσαν να κάνουν πραγματικότητα αυτό που είχαν κατά νου: να μετατρέψουν το πλεόνασμα θερμότητας από τα σώματα των επιβατών σε θερμό νερό, το οποίο διοχετεύεται στο κτήριο... ζεσταίνοντας τους ενοίκους του. Επιπλέον όφελος; Οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος είναι κατά 25% χαμηλότεροι από αυτούς που καλούνται να πληρώσουν οι ένοικοι συμβατικών κτηρίων.
«Εξοικονομούμε χρήματα από τις ενεργειακές δαπάνες, άρα το κτήριο αξίζει περισσότερα», εξηγεί ο Γιόχανσον αναφερόμενος στα οφέλη για την ίδια τη μεσιτική εταιρεία.
Όσο για τους επιβάτες που περνούν από το σιδηροδρομικό σταθμό; Η Jernhusen διαβεβαιώνει ότι η καθημερινότητά τους δεν θα επηρεαστεί στο ελάχιστο, αφού άλλωστε το σύστημα «χρησιμοποιεί την πλεονάζουσα ενέργεια» που κυκλοφορεί στο κτήριο του σταθμού.

Κινητική ενέργεια στο Παρίσι
Φαίνεται πως οι σταθμοί των τρένων αποτελούν πηγή έμπνευσης και για άλλα «πράσινα» μυαλά. Στο Παρίσι, όμιλος ανακοίνωσε πριν από λίγους μήνες ότι συγκρότημα 17 διαμερισμάτων θα θερμαίνεται χάρη... στα σώματα όσων περιμένουν το μετρό, αλλά και στους ίδιους τους συρμούς που παράγουν θερμότητα κατά την κίνησή τους, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές του κτηρίου κατά το εν τρίτο!
Για τη διοχέτευση της ενέργειας θα χρησιμοποιείται σε αυτήν την περίπτωση μία... σκάλα που θα συνδέει το σταθμό με τα διαμερίσματα.