ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΜΑΘΗΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

smaragdis_milopoulos_20110125_02Μία νέα σειρά εκδηλώσεων εγκαινίασε σήμερα, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των οποίων σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Επιστήμης μιλούν για το έργο τους. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., με καλεσμένο τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.

 

smaragdis_20110125_01Ο Γιάννης Σμαραγδής παρέδωσε μάθημα σκηνοθεσίας στους φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. αλλά και ενδιαφερόμενους που επιθυμούσαν να μυηθούν στην τέχνη της σκηνοθεσίας.

Κατά τη διάρκεια του μαθήματος ο Γιάννης Σμαραγδής έκανε την πρώτη παρουσίαση από σκηνές της νέας ταινίας του, με τίτλο: «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι». Η ταινία αναδεικνύει τη συγκλονιστική ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη, ενός πειρατή από τα Ψαρά, που έμαθε στην υφήλιο το χαβιάρι, διέθεσε όλα τα χρήματά του στον απελευθερωτικό αγώνα και τελείωσε τη ζωή του ως Άγιος.

smaragdis_milopoulos_20110125_01Ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος τίμησε τον Γιάννη Σμαραγδή για την προσφορά του στον πολιτισμό αποδίδοντας του τιμητική πλακέτα.

«Είναι μία προσπάθεια εναλλακτικής διδασκαλίας για τους φοιτητές μας» δήλωσε ο Πρύτανης του Α.Π.Θ., Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος και επισήμανε ότι «η πρωτοβουλία αυτή είναι μία προσπάθεια το πανεπιστήμιο να ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία αλλά και η κοινωνία νε έρθει και να διαπιστώσει, να απολαύσει και να αξιοποιήσει τους θησαυρούς που κρύβει μέσα του το πανεπιστήμιο. Είναι μεγάλη μας τιμή που πρώτος καλεσμένος σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής που οι ταινίες του ταξίδεψαν την Ελλάδα στον κόσμο» κατέληξε.

smaragdis_storyboard_01«Ο Μεγάλος πνευματικός μας πρόγονος Σωκράτης έλεγε: “Ό,τι λέω μου το υπαγορεύει ένα εσωτερικό Μαντείο, την πηγή του οποίου αγνοώ…” Είμαι αληθινά συγκινημένος για την τιμή που μου κάνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παρ’ ότι αισθάνομαι ότι δε μου ανήκει. Κι αυτό το λέω, όχι από ανώφελη μετριοφροσύνη, αλλά γιατί πιστεύω πως το έργο που φέρνει την υπογραφή μου είναι η εργασία ενός απλού ενδιάμεσου, ενός τεχνίτη, που όμως η ουσιαστική δημιουργική πνοή ανήκει σε Άλλον, τον οποίο ευγνωμονώ για τη Δωρεά του και εύχομαι όλα αυτά τα χρόνια να μην έχω προδώσει την αγαθότητα του φωτός που μου δόθηκε» δήλωσε ο Σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής και πρόσθεσε «Πολύ δε περισσότερο αγωνιώ αν θα φανώ αντάξιος της “Προσφοράς Φωτός” που αφορά στην ταινία Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ που έρχεται και που έχω την χαρά να ξεδιπλώσω μέρος από την “ουσία” της εδώ μπροστά σας, στους φοιτητές, καθηγητές, τον αγαπητό Πρύτανη και στους Θεσσαλονικείς που σέβομαι, αγαπώ και θαυμάζω για πολλούς λόγους».

smaragdis_storyboard_02